Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "marchewa" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Winogrona? [OT - przydługawe]
Date: Sun, 17 Jun 2001 12:25:07 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 57
Sender: [marchewa74 friko.onet.pl]@pa159.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9gkfj0$qb9$1@news.onet.pl>
References: <9g57ph$m7u$2@info.cyf-kr.edu.pl> <9g7cf8$chj$1@h1.uw.edu.pl>
<9gcskl$12f$3@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa159.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 992854432 26985 213.76.8.159 (18 Jun 2001 08:53:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jun 2001 08:53:52 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:32537
Ukryj nagłówki
McZapkie napisał
> A przy okazji, torche off-topic - czy produkcja
> wina jest bezpieczna? Chodzi mi o to, czy nieumiejetna
> amatorska produkcja moze spowodowac np. zatrucie
> alkoholem metylowym? Bo mnie druga polowa tak straszy ;-)
Twoja druga połowa straszy Cię, abyś nie wpadł w alkoholizm
i robi to w bardzo przemyślny sposób.
A tak naprawdę, jak coś sknocisz, to najwyżej wyjdzie Ci
ocet winny.
Zastanów się tylko, na co Ci na przykład 100 litrów octu
winnego? ;-)
A jeśli chodzi o robienie alkoholi, to niektórzy powiadają,
iż
przy destylacji niektórych trunków destyluje się także
alkohol metylowy,
ale jest to pewne uproszczenie, wynikające z braku
dostatecznej
znajomości chemii.
Przy destylacji - jak wynika z chemii - początkowo wydziela
się
pewna ilość frakcji lżejszych od alkoholu etylowego, w tym
olejki
eteryczne itp, stąd pogląd, iż wydziela się alkohol
metylowy,
albowiem ma niższą temperaturę wrzenia od "spożywczego".
Poza tym, nawet, gdyby to była prawda (a nie jest), to i tak
spożywającemu taki alkohol nic by nie groziło, ponieważ
powinowactwo do krwi jest większe w przypadku alkoholu
spożywczego, niż metylowego, a to znaczy, że w przypadku
mieszaniny tych dwóch alkoholi najpierw przez organizm
zostanie wchłonięty alkohol etylowy, a nie alkohol metylowy.
Stąd w zasadzie najskuteczniejszą terapią odtruwającą
organizm z zatrucia alkoholem metylowym jest natychmiastowe
podanie większej ilości alkoholu etylowego w postaci wódki
bądź
spirytusu.
Niezależnie od powyższego stwierdzić należy, że wino było
robione
w taki sam, naturalny sposób od tysięcy lat. Gdyby tam był
alkohol
metylowy, to już dawno nie byłoby naszej cywilizacji.
Poza tym kto tysiąc lat temu wiedział, co to jest metanol ?
Pozdrawiam, z konta mojej drugiej połowy,
I życzę powódzenia^HHHpowodzenia
Marcin Szeffer
shroeder [at poczta.onet.pl]
P.S. Szczegóły ewentualnie na priv
P.S. 2 Oczywiście alhohole, o których piszę powyżej
to alkohole bezalkoholowe, coby nie było, że naruszam ustawę
o zakazie produkcji napojów wyskokowych. ;-)))))
|