Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wołowina - walka z gumą

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wołowina - walka z gumą

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-20 15:21:54

Temat: Wołowina - walka z gumą
Od: "Wizard" <w...@k...lm.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Próbowałem dziś przygotować karkówkę z wołowiny w pomieszanym stylu grilowym
i pseudo chińskim (małe kawałki, imbir, trochę czosnku na oliwie, z żółtym
ryżem i marchewką w kurkumie), ale niestety wołowina wyszła niejadalna. To
znaczy w smaku bardzo dobra, ale okropnie gumowa. Lubię jedzenie zmuszające
człowiak do wolnego cieszenia się potrawą, ale bez przesady. Pięć minut
żucia jednego, małego kawałka to ciut za długo :)

Co robię źle?
Wiem, że wołowina wymaga wiele cierpliwości i pracy, ale co zrobić by sobie
trochę pomóc? By była bardzie chrupka?


Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
Wizard.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-20 15:24:09

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wizard" <w...@k...lm.pl> wrote in message
news:etou6r$f0q$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Witam.
> Próbowałem dziś przygotować karkówkę z wołowiny w pomieszanym stylu
grilowym
> i pseudo chińskim (małe kawałki, imbir, trochę czosnku na oliwie, z żółtym
> ryżem i marchewką w kurkumie), ale niestety wołowina wyszła niejadalna. To
> znaczy w smaku bardzo dobra, ale okropnie gumowa. Lubię jedzenie
zmuszające
> człowiak do wolnego cieszenia się potrawą, ale bez przesady. Pięć minut
> żucia jednego, małego kawałka to ciut za długo :)
>
> Co robię źle?
> Wiem, że wołowina wymaga wiele cierpliwości i pracy, ale co zrobić by
sobie
> trochę pomóc? By była bardzie chrupka?
>
>
> Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
> Wizard.


Dodać wina czerwonego i dusić - aż stanie się krucha.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-20 15:25:22

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Wizard" <w...@k...lm.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dodać wina czerwonego i dusić - aż stanie się krucha.

Brzmi smacznie :).

Długo?


Pozdrawiam,
Wizard.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-20 15:36:15

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 20 mars 2007 ŕ 16:21:54, dans <etou6r$f0q$1@sunflower.man.poznan.pl> vous
écriviez :

> Witam.
> Próbowałem dziś przygotować karkówkę z wołowiny w pomieszanym stylu grilowym
> i pseudo chińskim (małe kawałki, imbir, trochę czosnku na oliwie, z żółtym
> ryżem i marchewką w kurkumie), ale niestety wołowina wyszła niejadalna. To
> znaczy w smaku bardzo dobra, ale okropnie gumowa. Lubię jedzenie zmuszające
> człowiak do wolnego cieszenia się potrawą, ale bez przesady. Pięć minut
> żucia jednego, małego kawałka to ciut za długo :)

> Co robię źle?
> Wiem, że wołowina wymaga wiele cierpliwości i pracy, ale co zrobić by sobie
> trochę pomóc? By była bardzie chrupka?

Wolowina grilowana nie wymaga duze pracy, natomiast wymaga
odpowiedniego kawalka. Nie wiem co uzyles, poniewaz "karkowka" w
wolowinie nie istnieje jako taka (ktos cie zle poinformowal...)
Zaczelabym wiec od zmiany czesci wolowiny ktorej uzywasz do grilowania /
chinszczenia.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-20 15:42:13

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Wizard" <w...@k...lm.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wolowina grilowana nie wymaga duze pracy, natomiast wymaga
> odpowiedniego kawalka. Nie wiem co uzyles, poniewaz "karkowka" w
> wolowinie nie istnieje jako taka (ktos cie zle poinformowal...)
> Zaczelabym wiec od zmiany czesci wolowiny ktorej uzywasz do grilowania /
> chinszczenia.

A zawsze uważałem obsługę Piotra i Pawła za kompetentną w dziedzinie mięsa
;)
W takim razie z czego najlepiej "wołowinić"?

Gdzieś wyczytałem jeszcze, że podczas smażenia warto dodać odrobinę octu by
nadać mięsu chrupkość. Prawda to?

Dzięki za pomoc.


Pozdrawiam,
Wizard.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-20 15:48:06

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 20 mars 2007 ŕ 16:42:13, dans <etovda$ft9$1@sunflower.man.poznan.pl> vous
écriviez :

>> Wolowina grilowana nie wymaga duze pracy, natomiast wymaga
>> odpowiedniego kawalka. Nie wiem co uzyles, poniewaz "karkowka" w
>> wolowinie nie istnieje jako taka (ktos cie zle poinformowal...)
>> Zaczelabym wiec od zmiany czesci wolowiny ktorej uzywasz do grilowania /
>> chinszczenia.

> A zawsze uważałem obsługę Piotra i Pawła za kompetentną w dziedzinie mięsa
> ;)
> W takim razie z czego najlepiej "wołowinić"?

Prawdopodobnie (bo nie podajesz przepisu) z tego samego z czego sie
robi befsztyki (antrykot, rostbef, krzyzowa... poledwicy troche
szkoda)


> Gdzieś wyczytałem jeszcze, że podczas smażenia warto dodać odrobinę octu by
> nadać mięsu chrupkość. Prawda to?


Ja tez to czytalam ale w to nie wierze. Wszystko zalezy od kawalka
miesa i od nie solenia przed smazeniem.



Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-20 15:58:57

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


z czego najlepiej "wołowinić"?
>
> Gdzieś wyczytałem jeszcze, że podczas smażenia warto dodać odrobinę octu
by
> nadać mięsu chrupkość. Prawda to?
>

Prawda, ja stosuję ocet balsamiczny.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-20 16:12:49

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "cherokee" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:46000483@news.home.net.pl...
> Prawda, ja stosuję ocet balsamiczny.

Równiez potwierdzam.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-20 16:15:29

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Neko" <miglce@_bez_spamu_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wizard" <w...@k...lm.pl> napisał

> Brzmi smacznie :).


Panslavista zwykle dodaje 3 litra jabola.
Miesza do 3 minut i od razu wychyla z gara. :)

Neko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-03-20 16:17:16

Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Wizard" <w...@k...lm.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Brzmi smacznie :).
>
>
> Panslavista zwykle dodaje 3 litra jabola.
> Miesza do 3 minut i od razu wychyla z gara. :)

Ja robie to samo, ale bez wlewania do garnka i mieszania ;)

Pozdrawiam,
Wizard.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co z jabłek w słoikach??
Zioła Podlewanie
co z jabłek w słoikach??
He..he
mleko do cappucino

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »