Data: 2003-07-09 15:39:35
Temat: Re: Wykład - "Odporność roślin"
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:begj2g$2rqd$1@news2.ipartners.pl Agnieszka
Walesiak<a...@w...pl> napisał(a):
>
> Ooooooooooooooo, to bardzo ciekawe.
> Czy mozna prosic o rozwiniecie tego wlasnie akapitu?
>
Hejka. Odporność rośliny wyraża się nie tylko genetycznie zakodowaną,
dziedziczoną zdolnością do obrony przed fitofagami, istniejącą niejako
niezależnie od ich obecności. Podstawą odporności jest zdolność do
indukowania obrony w momencie zaatakowania rośliny. Stres, jakiego doznaje
roślina w momencie, gdy zostaje zaatakowana, wywołuje reakcję obronną
polegającą na uruchomieniu produkcji związków czyniących substancje
pokarmowe zawarte w roślinie nieodpowiednimi dla fitofaga. Roślina
syntetyzuje wtedy garbniki, polifenole i inne fitoaleksyny, dzięki którym
pokarm roślinny staje się niesmaczny, mało pożywny, trudno strawny lub w
niewielkim stopniu asymilowalny.
Opisane zmiany następują nie tylko w roślinach zaatakowanych, ale także
w roślinach rosnących w pobliżu, które reagują na sygnały wysyłane przez
rośliny porażone, albo przez szkodniki i zmieniają swój metabolizm. Zjawiska
te obserwowano badając dęby, wierzby, bawełnę, przy czym na te sygnały
reagowały nie tylko rośliny własnego gatunku, ale także rośliny innych
gatunków, i to w dość znacznym promieniu, do 60 m. Nie można w związku z tym
nazwać tych substancji feromonami.
Pozdrawiam słonecznie Ja...cki
P.S. Niektóre specyficzne substancje (o silnych właściwościach toksycznych i
mutagennych) zawarte w roślinach (poliacetyleny, furanokumaryny, chinony,
beta-karboliny) mają zdolność uwrażliwiania owadów na światło.
|