Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...com.pl (Mirka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zebra?
Date: 9 Apr 2002 18:02:54 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 41
Sender: r...@n...onet.pl
Message-ID: <00a501c1dfdf$1258e000$3d07029e@pzm.bi>
References: <a8t1b3$289$1@h1.uw.edu.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from pc761.pzm.bi (unknown [158.2.7.61]) by gryf (Postfix) with SMTP id
39DA119EF for <p...@n...pl>; Tue, 9 Apr 2002 18:55:40
+0100 (GDT)
X-Received: from pc761.pzm.bi (unknown [158.2.7.61]) by gryf (Postfix) with SMTP id
39DA119EF for <p...@n...pl>; Tue, 9 Apr 2002 18:55:40
+0100 (GDT)
X-Received: from pc761.pzm.bi (unknown [158.2.7.61]) by gryf (Postfix) with SMTP id
39DA119EF for <p...@n...pl>; Tue, 9 Apr 2002 18:55:40
+0100 (GDT)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104693
Ukryj nagłówki
> Witajcie! Pisuję Tu do Was czasami, choć strasznie dawno nie zaglądałam.
> Czy ktoś z Was wie jak się robi ciasto "zebrę"?
Dzień dobry......ja wprawdzie nie pisuję, ale czytuję od jakiegoś czasu.
Przepis naebrę mam od mamy, dodam, że po upieczeniu warto oblać czekoladą
(prwdziwą, gorzką nie jakimiś margarynowymi polewami) Ja rozpuszczam
czekoladę, wlewam do specjalnie kupionej w tym celu strzykawki jednorazowej.
Trochę paprania z tym jest, ale fajnie wygląda.
PIASKOWA ZEBRA
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
po łyżce cukru waniliowego i kakao
4 jajka
szklanka cukru
15 dag masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ucierając
dodawać po jednym jajku. Zmieszać mąki oraz proszek do pieczenia i połączyć
z masą maślano - jajeczną. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao i jeszcze dodatkowo odrobinę proszku do pieczenia (to rada mojej
mamy). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać warstwę jasnego ciasta,
zrobić nożem rowek wzdłuż i dalej lać ciasta na przemian warstwami,
przecinając po każdej porcji nożem. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180
stopni.
pozdrowienia i smacznego
mirka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|