Data: 2002-05-24 12:32:06
Temat: Re: Żelazo
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Janek W" <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:ackeaa$lmq$2@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3cec904d$1_3@news.vogel.pl...
> > Kochani grupowicze!
> >
> > Zaproponujcie mi jakąś dietkę skutecznie uzupełniającą niedobór żelaza.
> > Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi :)).
> Chyba szpinak ma dużo żelaza?
> Nie pamiętam dokładnie, ale zalecana dawka to chyba 15
> mikrogramów?
Z tabel wynika, że 18 miligram.
Jeśli polujesz na żelazo, to podam, gdzie jest go dużo:
Soczewica czerwona 5,8
Soja 8,9
Pietuszka liście 5,0
Fasola biała 6,9
Otręby pszenne 14,9
Płatki kukurydziane wzbogacone (?) 14,0
Sardynka w oleju 2,7
Wątróbka kurczaka 9,5
'' wieprzowa 18,7
Żółtko jaja kurzego 7,2
Szpinak 2,8
Tylko zaznaczam, że wybierając produkty "pod" żelazo, zjadasz również
mnóstwo innych składników razem z nim niekoniecznie potrzebnych organizmowi.
A propos szpinaku, pietruszka ma prawie wszystkiego o wiele więcej.
|