« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-25 12:46:06
Temat: Ziemniaki na 100 sposobów-mniam...Witajcie Drodzy Grupowicze,
ponieważ uwielbiam ziemniaki bardzo lubię robić z nich różne potrawy. I
właśnie przyszła mi ochota na taką właśnie dobrą potrawę z ziemniaków. Może
jakaś zapiekanka albo jakaś inna ciekawostka.
Moje ulubione ziemniaczki to oczywiście pieczonki. Kiedy nie ma możliwości
zrobienia ich na dworze to oczywiście przygotowuję je w domu w piekarniku.
Potrzebne nam są:
ziemniaki - tyle ile jesteśmy w stanie zjeść :)
kawałek boczku,
cebula,
czosnek,
kiełbasa - gatunek wedle uznania np. toruńska
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek
Jak przyrządzić:
Ziemniaki kroimy albo w talarki, średnie kawałeczki albo w paseczki takie
jak na frytki (jak kto lubi). Kroimy cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę.
Do żaroodpornego naczynia (naczynie może być wysmarowane tłuszczem lub nie -
zależy czy ktoś lubi mniej czy więcej tłuszczu)wkładamy na przemian
ziemniaki, cebulę wymieszną z boczkiem i kiełbasą. Każdą warstwę posypujemy
przyprawami wedle uznania. Zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego
piekarika. Pieczemy w temp. około 180 stopni przez około +/-60 min. (aż
ziemnaiki będą miękkie).
Życzę smacznego i czekamna Wasze propozycje z ziemniaków.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-25 12:50:04
Temat: Re: Ziemniaki na 100 sposobów-mniam...
> Życzę smacznego i czekamna Wasze propozycje z ziemniaków.
>
Krokiety ziemniaczane
Niestety nie znam proporcji, bo robię zawsze na "oko". Więc będzie tak:
Ziemniaki ugotować, utłuc na pure. Dodać mąki pszennej, całe jajko, sól,
pieprz. Smaku dodaje - jak kto lubi imbir i tarta gałka muszkatołowa. Robić
kulki (może nie tyle kulki, co kształt klasycznych mielonych), obtoczyć w
bułce tartej, smażyć na średnio głębokim tłuszczu.
Można nadziać pieczarkami duszonymi z cebulą, wszelkimi warzywami,
pomidorami.
Smakuje z różnymi sosami: grzybowym, gulaszowym, moim ulubionym pomidorowym.
Polecam.
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-27 19:47:13
Temat: Re: Ziemniaki na 100 sposobów-mniam...ciach
> Krokiety ziemniaczane
ciach
> Smakuje z różnymi sosami: grzybowym, gulaszowym, moim ulubionym pomidorowym.
ciach
A moim i mojej córy przebojem są "kotlety blegane" (niech was nazwa nie zrazi).
W poniedziałek bierzemy tyle ziemniaczków ile nam zostało z niedzielnego
obiadku (niech się żołądek zepsuje, a dar boży nie zmarnuje.. ). Ewentualnie
jak rodzinka pochłonęła wszystko - to gotujemy kilka sztuk i gnieciemy je na
puree. Dodajemy do tego białego chudego serka ile mamy - ale nie więcej niż
ziemniaczków. Wbijamy jajo, sypiemy bułkę tartą, sól, pieprz, gałka - i robimy
normalne kotlety jak mielone. Latorośl jak była przymuszana do wyrabiania za
młodu - twierdziła że trzeba je wyblegać porządnie - stąd nazwa. Obtaczamy w
bułeczce i smażymy na złoto.....
Podajemy z czym kto woli - u mnie wszyscy jedzą je na ciepełko z gęstą ,
kwaśną śmietaną.
Smacznego
Elżbieta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 08:43:51
Temat: Re: Ziemniaki na 100 sposobów-mniam...bauwer <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> ciach
> > Krokiety ziemniaczane
> ciach
> > Smakuje z różnymi sosami: grzybowym, gulaszowym, moim ulubionym
pomidorowym.
> ciach
>
> A moim i mojej córy przebojem są "kotlety blegane" (niech was nazwa nie
zrazi).
>
> W poniedziałek bierzemy tyle ziemniaczków ile nam zostało z niedzielnego
> obiadku (niech się żołądek zepsuje, a dar boży nie zmarnuje.. ).
Ewentualnie
> jak rodzinka pochłonęła wszystko - to gotujemy kilka sztuk i gnieciemy je
na
> puree. Dodajemy do tego białego chudego serka ile mamy - ale nie więcej niż
> ziemniaczków. Wbijamy jajo, sypiemy bułkę tartą, sól, pieprz, gałka - i
robimy
> normalne kotlety jak mielone. Latorośl jak była przymuszana do wyrabiania
za
> młodu - twierdziła że trzeba je wyblegać porządnie - stąd nazwa. Obtaczamy
w
> bułeczce i smażymy na złoto.....
> Podajemy z czym kto woli - u mnie wszyscy jedzą je na ciepełko z gęstą ,
> kwaśną śmietaną.
>
hellou, a gdyby dodac do masy dobrze odcisniety szpinak, albo lepiej-
odcisniety i podduszony z cebulka i galka muszkatolowa? a gdyby tak zamiast
serka chudego ricotte dodac? Co Wy na to?
zdrowki
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-05-02 11:08:10
Temat: Re: Ziemniaki na 100 sposobów-mniam...> hellou, a gdyby dodac do masy dobrze odcisniety szpinak, albo lepiej-
> odcisniety i podduszony z cebulka i galka muszkatolowa? a gdyby tak
> zamiast
> serka chudego ricotte dodac? Co Wy na to?
> zdrowki
> hania
>
Myślę, że powinno wyjść, bo skoro się nadziewa pieczarkami, to i czemu do
masy nie dodać.
A co powiesz na nadzianie tego farszem ze szpinaku?
Ewentualnie, żeby nie ryzykować, dodajesz szpinak do 1 kotleta i próbujesz
smażyć. Jak wyjdzie - to z całą resztą.
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |