« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-25 09:09:45
Temat: herbatnikiWitam
Znalazłam w starej książce kucharskiej z 1927r przepis na herbatniki:
300gr (1,5 szkl.) cukru,
1 szkl. śmietanki
400 gr kartoflanej mąki
400 gr pszennej
0,5 laski wanilji
pół łyżeczki herbacianej sody oczyszczonej
pół łyżeczki kremotartaru
Zagnieśc ciasto niech poleży 2 godziny - później wałkować, wycinać ciasteczka i
piec. Ciastka te mogą leżeć długo i nic na smaku nie tracą. Cukier rozpuścić w
śmietance.
Teraz pytanko.
Co to jest kremotartar? Czy herbaciana soda oczyszczona to ta zwykła soda
oczyszczona którą można kupić dzisiaj w sklepie?
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-25 10:07:33
Temat: Re: herbatnikiIn news:45b3.00000526.426cb3d8@newsgate.onet.pl, pusiak wrote:
> pół łyżeczki herbacianej sody oczyszczonej
> pół łyżeczki kremotartaru
>
> Teraz pytanko.
> Co to jest kremotartar? Czy herbaciana soda oczyszczona to ta zwykła
> soda oczyszczona którą można kupić dzisiaj w sklepie?
Zgaduję, że kremotartar to to samo, co "cream of tartar", czyli kamień
winny. Na zachodzie używany czasem zamiast proszku do pieczenia, podobnie
jak soda oczyszczona.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 10:12:20
Temat: Re: herbatniki
> Zgaduję, że kremotartar to to samo, co "cream of tartar", czyli kamień
> winny. Na zachodzie używany czasem zamiast proszku do pieczenia, podobnie
> jak soda oczyszczona.
>
> Hania
>
Rany kota! Gdzie ja kupie ten kamień winny. Może zastąpie to zwykłym proszkiem
do pieczenia?
A tak w ogole to może ktoś dysponuje jakimś przepisem na herbatniki i mógły
opodać. Porównamy i zobaczymy.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 10:21:29
Temat: Re: herbatnikiOn 25 Apr 2005 11:09:45 +0200, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>Witam
>
>Znalazłam w starej książce kucharskiej z 1927r przepis na herbatniki:
>
>300gr (1,5 szkl.) cukru,
>1 szkl. śmietanki
>400 gr kartoflanej mąki
>400 gr pszennej
>0,5 laski wanilji
>pół łyżeczki herbacianej sody oczyszczonej
>pół łyżeczki kremotartaru
>Zagnieśc ciasto niech poleży 2 godziny - później wałkować, wycinać ciasteczka i
>piec. Ciastka te mogą leżeć długo i nic na smaku nie tracą. Cukier rozpuścić w
>śmietance.
>
>Teraz pytanko.
>Co to jest kremotartar? Czy herbaciana soda oczyszczona to ta zwykła soda
>oczyszczona którą można kupić dzisiaj w sklepie?
>
>pozdrawiam
>pusiak
herbaciana ma byc tylko lyzeczka, nie soda :)
a tak poza tym to ta zwykla soda
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 11:08:10
Temat: Re: herbatniki>
>
> herbaciana ma byc tylko lyzeczka, nie soda :)
> a tak poza tym to ta zwykla soda
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
No nie. Ale się uśmiałam z tej "herbacianej sody". A ja tyle razy zastanawiałam
sie co to takiego jest. W tej książce język jest tak starodawny, i pojawiają się
tak dziwne nazwy składników, że czasami popadam w rutyne i przestaje analizować-
stąd takie pomyłki.
Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście z wody, mąki, śmietany i jakiś proszków
spulchniających wychodzą herbatniki?
A w jaki sposób zrobić herbatniki maślane? Jak sama nazwa wskazuje powinny mieć
w składzie masło. Ciekawe w jakich proporcjach. Może ktoś trafił na przepis na
herbatniki maślane
Pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 12:32:59
Temat: Re: herbatniki
> A tak w ogole to może ktoś dysponuje jakimś przepisem na herbatniki i mógły
> opodać. Porównamy i zobaczymy.
Ja dysponuję, ale zastrzegam, że nie robiłam ;)
25dag mąki pszennej
20dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
10dag margaryny
2 jaja
pół szklanki śmietany
ćwierć paczki proszku do pieczenia
Z tego zagnieść ciasto, powycinać i piec na złoty kolor (tak w wielkim
skrócie ;)). Piszą też, że można zrobić herbatniki smakowe. Do ciasta
dodaje się wtedy kakao albo wanilię (vel cukier waniliowy) albo olejek
cytrynowy lub pomarańczowy.
W tej książce są jeszcze przepisy na (cyt): "Wyciskane herbatniki",
"Herbatniki zdrowotne", "Herbatniki wyborowe". W tych ostatnich dodane jest
masło, więc może te są maślane? Tak by wychodziło.
Jak będzie potrzeba mogę podać też te przepisy.
pozdrawiam
Ola
PS Książka kucharska jest circa z lat 50. ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 12:43:38
Temat: Re: herbatnikiOn 25 Apr 2005 13:08:10 +0200, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>>
>>
>> herbaciana ma byc tylko lyzeczka, nie soda :)
>> a tak poza tym to ta zwykla soda
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>No nie. Ale się uśmiałam z tej "herbacianej sody". A ja tyle razy zastanawiałam
>sie co to takiego jest. W tej książce język jest tak starodawny, i pojawiają się
>tak dziwne nazwy składników, że czasami popadam w rutyne i przestaje analizować-
> stąd takie pomyłki.
>
>Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście z wody, mąki, śmietany i jakiś proszków
>spulchniających wychodzą herbatniki?
>A w jaki sposób zrobić herbatniki maślane? Jak sama nazwa wskazuje powinny mieć
>w składzie masło. Ciekawe w jakich proporcjach. Może ktoś trafił na przepis na
>herbatniki maślane
>
>Pusiak
Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
masla i pol tej ilosci - cukier, rozdrobnic, najlepiej palcami,
ale ja wole machina. posmarowac blache, wysypac miksture, ktora
powinna przypominac bulke tarta albo....kruszonke, poprzyciskac
rozno do blachy, piec w srednim piekarniku az bedzie zlote,
calosc zaznaczyc nozem - pokroic bez wyjmowania, robic to dopiero
jak wystygnie bo inaczej - murowane, ze sie rozleci.
grubosci to powinno miec ta z centymetr, moze wiecej
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 16:03:52
Temat: Re: herbatnikiKrysia Thompson napisał(a):
> Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
imho to sa bardziej kruche ciasteczka (bardzo dobre zreszta)
dla mnie jednak typowe herbatniki to np. 'petit-beuree' lub
klasyczne 'leibniz'.
i tak tez sie ostatnio akurat zastanawialem jak uzyskac
takie typowe herbatniki. Daleko siegac nie trza
wystarczy na poacztek przeczytac sklad na opakowaniu.
procz klasycznych maka,cukier,tluszcz, dochodzi jeszcze
mleko w proszku + srodki spulchniajace i mysle ze caly trick
w herbatnikach polega wlasnie na srodkach spulchniajacych
(i odpowiednich proporcjach pozostalych produktow).
Wystarczy zreszta wziac taki herbatnik i zwykle kruche ciastko,
odrazu widac ze harbatnik to taki puszek leciutki kruchy
nie za mocno ubity ale w jednej calosci - tu wiec duza
role musza grac srodki spulchniajace.
herbatnikowepozdrowienia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 17:31:00
Temat: Re: herbatnikiOn Mon, 25 Apr 2005 18:03:52 +0200, Chesky
<c...@N...net.pl> wrote:
>Krysia Thompson napisał(a):
>> Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
>
>imho to sa bardziej kruche ciasteczka (bardzo dobre zreszta)
>dla mnie jednak typowe herbatniki to np. 'petit-beuree' lub
>klasyczne 'leibniz'.
>i tak tez sie ostatnio akurat zastanawialem jak uzyskac
>takie typowe herbatniki. Daleko siegac nie trza
>wystarczy na poacztek przeczytac sklad na opakowaniu.
>procz klasycznych maka,cukier,tluszcz, dochodzi jeszcze
>mleko w proszku + srodki spulchniajace i mysle ze caly trick
>w herbatnikach polega wlasnie na srodkach spulchniajacych
>(i odpowiednich proporcjach pozostalych produktow).
>Wystarczy zreszta wziac taki herbatnik i zwykle kruche ciastko,
>odrazu widac ze harbatnik to taki puszek leciutki kruchy
>nie za mocno ubity ale w jednej calosci - tu wiec duza
>role musza grac srodki spulchniajace.
>
>herbatnikowepozdrowienia.
tysz prawda...a skad maja herbatniki wzory na gorze? Czy
przypadkiem nie sa pieczone w formach dwustronnych? a la gofry
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 18:04:59
Temat: Re: herbatniki>
> > A tak w ogole to może ktoś dysponuje jakimś przepisem na herbatniki i mógły
> > opodać. Porównamy i zobaczymy.
>
> Ja dysponuję, ale zastrzegam, że nie robiłam ;)
>
> 25dag mąki pszennej
> 20dag mąki ziemniaczanej
> 10dag cukru
> 10dag margaryny
> 2 jaja
> pół szklanki śmietany
> ćwierć paczki proszku do pieczenia
>
> Z tego zagnieść ciasto, powycinać i piec na złoty kolor (tak w wielkim
> skrócie ;)). Piszą też, że można zrobić herbatniki smakowe. Do ciasta
> dodaje się wtedy kakao albo wanilię (vel cukier waniliowy) albo olejek
> cytrynowy lub pomarańczowy.
>
> W tej książce są jeszcze przepisy na (cyt): "Wyciskane herbatniki",
> "Herbatniki zdrowotne", "Herbatniki wyborowe". W tych ostatnich dodane jest
> masło, więc może te są maślane? Tak by wychodziło.
>
> Jak będzie potrzeba mogę podać też te przepisy.
Tak. Poprosze. Jak mozesz to wpuknij. Będę wdzięczna
pozdrawiam
pusiak
> pozdrawiam
>
> Ola
>
> PS Książka kucharska jest circa z lat 50. ;)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |