From: Ola <a...@l...pl>
Subject: Re: herbatniki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <d4ifbs$p3j$1@inews.gazeta.pl> <4...@n...onet.pl>
Date: Mon, 25 Apr 2005 14:32:59 +0200
Message-ID: <175ma7uco3f5e.9twqloyfi0l4$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.136
X-Trace: news.home.net.pl 1114432356 217.113.228.136 (25 Apr 2005 14:32:36 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 30
X-Authenticated-User: aleksandra_stangreciak.list
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.ipartners.pl!ipartners.pl!news.
home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238181
Ukryj nagłówki
> A tak w ogole to może ktoś dysponuje jakimś przepisem na herbatniki i mógły
> opodać. Porównamy i zobaczymy.
Ja dysponuję, ale zastrzegam, że nie robiłam ;)
25dag mąki pszennej
20dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
10dag margaryny
2 jaja
pół szklanki śmietany
ćwierć paczki proszku do pieczenia
Z tego zagnieść ciasto, powycinać i piec na złoty kolor (tak w wielkim
skrócie ;)). Piszą też, że można zrobić herbatniki smakowe. Do ciasta
dodaje się wtedy kakao albo wanilię (vel cukier waniliowy) albo olejek
cytrynowy lub pomarańczowy.
W tej książce są jeszcze przepisy na (cyt): "Wyciskane herbatniki",
"Herbatniki zdrowotne", "Herbatniki wyborowe". W tych ostatnich dodane jest
masło, więc może te są maślane? Tak by wychodziło.
Jak będzie potrzeba mogę podać też te przepisy.
pozdrawiam
Ola
PS Książka kucharska jest circa z lat 50. ;)
|