Data: 2005-04-25 12:43:38
Temat: Re: herbatniki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 25 Apr 2005 13:08:10 +0200, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>>
>>
>> herbaciana ma byc tylko lyzeczka, nie soda :)
>> a tak poza tym to ta zwykla soda
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>No nie. Ale się uśmiałam z tej "herbacianej sody". A ja tyle razy zastanawiałam
>sie co to takiego jest. W tej książce język jest tak starodawny, i pojawiają się
>tak dziwne nazwy składników, że czasami popadam w rutyne i przestaje analizować-
> stąd takie pomyłki.
>
>Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście z wody, mąki, śmietany i jakiś proszków
>spulchniających wychodzą herbatniki?
>A w jaki sposób zrobić herbatniki maślane? Jak sama nazwa wskazuje powinny mieć
>w składzie masło. Ciekawe w jakich proporcjach. Może ktoś trafił na przepis na
>herbatniki maślane
>
>Pusiak
Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
masla i pol tej ilosci - cukier, rozdrobnic, najlepiej palcami,
ale ja wole machina. posmarowac blache, wysypac miksture, ktora
powinna przypominac bulke tarta albo....kruszonke, poprzyciskac
rozno do blachy, piec w srednim piekarniku az bedzie zlote,
calosc zaznaczyc nozem - pokroic bez wyjmowania, robic to dopiero
jak wystygnie bo inaczej - murowane, ze sie rozleci.
grubosci to powinno miec ta z centymetr, moze wiecej
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|