Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!border1.nntp.dca.giganews.com!border2.nntp.dca.giganews.com!
nntp.giganews.com!novia!newspump.sol.net!posts.news.moreusenet.net!nnrp1-asbnva
.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: herbatniki
Date: Mon, 25 Apr 2005 13:43:38 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <g...@4...com>
References: <a...@4...com>
<4...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
NNTP-Posting-Date: 25 Apr 2005 12:43:39 GMT
NNTP-Posting-Host: f3f932c8.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=7\K?29KiTFmk`ocmd3`Z7gc[3Bf`1S5Q`F0iV`L?jh_o>nY\nb3]1jml3RkA6SKjfd:J@fYG
iVfCjF0iV`L?jh_o]RXcOlGkHnlg[d0@6I@XgmPlgo@N\bhjoR?i;hA>?h^k
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238184
Ukryj nagłówki
On 25 Apr 2005 13:08:10 +0200, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>>
>>
>> herbaciana ma byc tylko lyzeczka, nie soda :)
>> a tak poza tym to ta zwykla soda
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>No nie. Ale się uśmiałam z tej "herbacianej sody". A ja tyle razy zastanawiałam
>sie co to takiego jest. W tej książce język jest tak starodawny, i pojawiają się
>tak dziwne nazwy składników, że czasami popadam w rutyne i przestaje analizować-
> stąd takie pomyłki.
>
>Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście z wody, mąki, śmietany i jakiś proszków
>spulchniających wychodzą herbatniki?
>A w jaki sposób zrobić herbatniki maślane? Jak sama nazwa wskazuje powinny mieć
>w składzie masło. Ciekawe w jakich proporcjach. Może ktoś trafił na przepis na
>herbatniki maślane
>
>Pusiak
Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
masla i pol tej ilosci - cukier, rozdrobnic, najlepiej palcami,
ale ja wole machina. posmarowac blache, wysypac miksture, ktora
powinna przypominac bulke tarta albo....kruszonke, poprzyciskac
rozno do blachy, piec w srednim piekarniku az bedzie zlote,
calosc zaznaczyc nozem - pokroic bez wyjmowania, robic to dopiero
jak wystygnie bo inaczej - murowane, ze sie rozleci.
grubosci to powinno miec ta z centymetr, moze wiecej
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|