Data: 2005-04-25 16:03:52
Temat: Re: herbatniki
Od: Chesky <c...@N...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson napisał(a):
> Tutejsze moga byc? Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
imho to sa bardziej kruche ciasteczka (bardzo dobre zreszta)
dla mnie jednak typowe herbatniki to np. 'petit-beuree' lub
klasyczne 'leibniz'.
i tak tez sie ostatnio akurat zastanawialem jak uzyskac
takie typowe herbatniki. Daleko siegac nie trza
wystarczy na poacztek przeczytac sklad na opakowaniu.
procz klasycznych maka,cukier,tluszcz, dochodzi jeszcze
mleko w proszku + srodki spulchniajace i mysle ze caly trick
w herbatnikach polega wlasnie na srodkach spulchniajacych
(i odpowiednich proporcjach pozostalych produktow).
Wystarczy zreszta wziac taki herbatnik i zwykle kruche ciastko,
odrazu widac ze harbatnik to taki puszek leciutki kruchy
nie za mocno ubity ale w jednej calosci - tu wiec duza
role musza grac srodki spulchniajace.
herbatnikowepozdrowienia.
|