| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-25 19:31:16
Temat: Re: herbatnikiIn news:gapp61h77h2o5iu1qgumitfh4u0uoncrfu@4ax.com, Krysia Thompson
wrote:
> Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
> masla i pol tej ilosci - cukier
A sól? Shortbread zazwyczaj jest mocno słonawy.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-25 19:35:27
Temat: Re: herbatnikiKrysia Thompson napisał(a):
> tysz prawda...a skad maja herbatniki wzory na gorze? Czy
> przypadkiem nie sa pieczone w formach dwustronnych? a la gofry
wlasnie, dobra uwaga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 19:37:35
Temat: Re: herbatniki
> Tak. Poprosze. Jak mozesz to wpuknij. Będę wdzięczna
> pozdrawiam
> pusiak
>
A oto i one:
Wyciskane herbatniki:
25dag mąki
30dag cukru pudru
6 białek
1 paczka cukru waniliowego
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać na
jednolitą masę. Blachę wysmarować woskiem (?) i przez tutkę wycisnąć
różnego kształtu ciasteczka (kółka, litery, ósemki itp). Przez parę godzin
suszyć, a następnie piec w niezbyt gorącym piekarniku.
Herbatniki zdrowotne:
mąka ziemniaczana
15dag cukru
10dag masła lub margaryny
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
Ucierać w misce masło lub margarynę dodając stopniowo jaja, cukier i tyle
mąki ziemniaczanej, aby ciasto miało taką gęstość jak na kładzione kluski.
Mąkę i cukier wsypywać po łyżce, ucierając stale drewnianą łyżką w jedną
stronę. Na końcu dodać proszek do pieczenia. Posmarować blachę tłuszczem i
kłaść na niej ciasto łyżeczką. Upiec w średnio gorącym piekarniku na złoty
kolor. Herbatniki takie można przechowywać w świerzym stanie przez kilka
tygodni, włożywszy je po ostygnięciu do szczelnie zamykanego słoja.
Herbatniki wyborowe:
pół kilo mąki
6 łyżeczek cukru
3/4 szkl. masła
2 jaja
1 paczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło, cukier i jaja, dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do
pieczenia i w razie potrzeby - wodę. Wyrobić wszystko na gładką masę,
rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i kieliszkiem do wina wycinać okrągłe
ciasteczka. Porobić widelcem i tarką regularne wgłębienia, układać na
natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor.
No i to by było na tyle. Przepisy są niesprawdzane, więc jakby co poproszę
rezultaty opisać. ;)
Pozdrawiam
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 21:02:34
Temat: Re: herbatnikiOn Mon, 25 Apr 2005 20:31:16 +0100, "Hanna Burdon"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>In news:gapp61h77h2o5iu1qgumitfh4u0uoncrfu@4ax.com, Krysia Thompson
>wrote:
>> Shortbread - jakas ilosc maki, pol tej ilosci
>> masla i pol tej ilosci - cukier
>A sól? Shortbread zazwyczaj jest mocno słonawy.
>Hania
Wystarczy chyba to, co w masle. Jak slowo daje slonego
shortbread'a nie jadlam.....jadlam serowe i bylo obrzydliwe
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 21:55:13
Temat: Re: herbatnikiKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> writes:
>>> masla i pol tej ilosci - cukier
>>A sól? Shortbread zazwyczaj jest mocno słonawy.
>
> Wystarczy chyba to, co w masle.
W maśle nie ma soli.
MJ
PS. Pamiętam sprzed kilkunastu lat próby wprowadzenia przez jakieś
zachodnie firmy solonego masła na polski rynek. Mocno się nacięli...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 22:07:07
Temat: Re: herbatnikiIn news:2nk6mq34ji.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl, Michal Jankowski wrote:
> W maśle nie ma soli.
W niesolonym nie ma, w solonym jest...
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 22:47:35
Temat: Re: herbatnikiOn Mon, 25 Apr 2005 23:55:13 +0200, Michal Jankowski
<m...@f...edu.pl> wrote:
>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> writes:
>
>>>> masla i pol tej ilosci - cukier
>>>A sól? Shortbread zazwyczaj jest mocno słonawy.
>>
>> Wystarczy chyba to, co w masle.
>
>W maśle nie ma soli.
>
> MJ
>PS. Pamiętam sprzed kilkunastu lat próby wprowadzenia przez jakieś
>zachodnie firmy solonego masła na polski rynek. Mocno się nacięli...
Obawiam sie, ze u nas wiekszosc masla jest "slightly salted", a
takie cudne maslo z Normandii ma dodane krysztalki soli
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-26 06:34:51
Temat: Re: herbatniki
>
> No i to by było na tyle. Przepisy są niesprawdzane, więc jakby co poproszę
> rezultaty opisać. ;)
>
>
> Pozdrawiam
>
> Ola
Dzięki bardzo. Będę robić i napisze co tam z tego wyjdzie.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-26 09:48:25
Temat: Re: herbatnikiWłasnie skończyłam piec herbatniki. Wybrałam ten oto przepis:
25dag mąki pszennej
20dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
10dag margaryny ( ja dałam masło)
2 jaja
pół szklanki śmietany
ćwierć paczki proszku do pieczenia
Ciastka wyszły bardzo dobre. W każdym razie nie są takie słodkie jak sklepowe,
co mnie bardzo cieszy. Miałam dylemat na jaką grubość wałkować ciasto. Zrobiłam
kilka grupości od 0,1-0,5 cm. Stwierdziłam, że najlepsze sa 3mm i blade.
Najważniejsze, że mojemu dwulatkowi bardzo smakują a ja mam przy tym pewność, że
nie faszeruje ją chemią.
dzięki za przepis i pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |