From: Ola <a...@l...pl>
Subject: Re: herbatniki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <175ma7uco3f5e.9twqloyfi0l4$.dlg@40tude.net>
<4...@n...onet.pl>
Date: Mon, 25 Apr 2005 21:37:35 +0200
Message-ID: <fsaxl0j4640g$.oufqogwyns51.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.136
X-Trace: news.home.net.pl 1114457831 217.113.228.136 (25 Apr 2005 21:37:11 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 60
X-Authenticated-User: aleksandra_stangreciak.list
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.ne
t.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238218
Ukryj nagłówki
> Tak. Poprosze. Jak mozesz to wpuknij. Będę wdzięczna
> pozdrawiam
> pusiak
>
A oto i one:
Wyciskane herbatniki:
25dag mąki
30dag cukru pudru
6 białek
1 paczka cukru waniliowego
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać na
jednolitą masę. Blachę wysmarować woskiem (?) i przez tutkę wycisnąć
różnego kształtu ciasteczka (kółka, litery, ósemki itp). Przez parę godzin
suszyć, a następnie piec w niezbyt gorącym piekarniku.
Herbatniki zdrowotne:
mąka ziemniaczana
15dag cukru
10dag masła lub margaryny
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
Ucierać w misce masło lub margarynę dodając stopniowo jaja, cukier i tyle
mąki ziemniaczanej, aby ciasto miało taką gęstość jak na kładzione kluski.
Mąkę i cukier wsypywać po łyżce, ucierając stale drewnianą łyżką w jedną
stronę. Na końcu dodać proszek do pieczenia. Posmarować blachę tłuszczem i
kłaść na niej ciasto łyżeczką. Upiec w średnio gorącym piekarniku na złoty
kolor. Herbatniki takie można przechowywać w świerzym stanie przez kilka
tygodni, włożywszy je po ostygnięciu do szczelnie zamykanego słoja.
Herbatniki wyborowe:
pół kilo mąki
6 łyżeczek cukru
3/4 szkl. masła
2 jaja
1 paczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło, cukier i jaja, dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do
pieczenia i w razie potrzeby - wodę. Wyrobić wszystko na gładką masę,
rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i kieliszkiem do wina wycinać okrągłe
ciasteczka. Porobić widelcem i tarką regularne wgłębienia, układać na
natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor.
No i to by było na tyle. Przepisy są niesprawdzane, więc jakby co poproszę
rezultaty opisać. ;)
Pozdrawiam
Ola
|