Data: 2004-06-28 01:42:39
Temat: Re: a ja mam pytanko
Od: "slawek" <slawekopty(usuń)@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Montag" <""m\"@ntag@p@c...@n...pl"> napisał w wiadomości
news:cbn9jv$aie$1@news.onet.pl...
Moje określenie odnosiło się do tego, że jak się
> okazało sugestia co do syntezy wit.A w wątrobie i jej niby obciążania
> przez tą czynność nie była do końca sprawdzona i podyktowana z pozycji
> określonych poglądów nt określonej diety. Można powiedzieć: rada
> światopoglądowa.
ależ zaraz zmyła ;)
"Występowanie w produktach żywnościowych:
jako retinol w mięsie, rybach i produktach pochodzenia zwierzęcego (np.
tran, wątroba, jaja, mleko i produkty mleczne)
jako 3,4-dihydroretinol (witamina A2) w rybach morskich (np. rekin, halibut,
makrela)
jako prowitaminy (karotenoidy) w warzywach i owocach (np. marchew, brokuły,
melon, sałata, szpinak, morela); tylko taka ilość przyjętej prowitaminy,
której organizm rzeczywiście potrzebuje, przekszatałcana jest w błonie
śluzowej jelit i wątrobie w witaminę A "
http://www.pharmaton.pl/pl/Main/Product/vitalstoffe/
vitamine/weitere/vitafull.jsp
Slawek
|