Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Lunac" <Lunac(no-spamm)@poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: a ja wiem skąd mam ślimaki :)))
Date: Tue, 7 Jun 2005 16:00:55 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: L...@p...onet.pl@xdsl-1249.wroclaw.dialog.net.pl
Message-ID: <d849c0$pcd$1@news.onet.pl>
References: <d82f7u$dii$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1249.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1118152896 25997 81.168.132.225 (7 Jun 2005 14:01:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jun 2005 14:01:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:165224
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania Onet" napisała w wiadomości
> Niedawno dowiedziałam się skąd u mnie na ogródku tyle winniczków.
>
> I co, mam otworzyć punkt skupu ślimaków??
Można zjeść, choć ja nie próbowałem.
Jeśli chcesz to przepis z grupy kuchnia ctr+c, ctr+v
Pozdrawiam
Lunac :-)
.
.
.
.
PRZYGOTOWANIE ŚLIMAKÓW
Po zbiorze ślimaków, są one następnie głodzone przez 5,6 dni w małych
drewnianych skrzyneczkach. Nie wolno wkładać ich do plastikowych pojemników,
gdyż podłoża z tworzywa sztucznego nie sprzyjają suszeniu.
Następną czynnością jest mycie ślimaków pod bieżącą wodą (silny strumień) i
ułożenie ich warstwowo w pojemniku przesypując każdą warstwę grubą solą.
Proces ten ma na celu oczyszczenie ślimaków.
Na koniec, oczyszczone w ten sposób ślimaki, są ponownie płukane pod mocnym
strumieniem wody a następnie wrzucane na 3 minuty do wrzątku.
Jest to skomplikowany i pracochłonny proces, dlatego niektórzy hodowcy po
kilku dniach "postu", myją je i wrzucają od razu do wrzątku. Po 3 minutach
czynność należy powtórzyć. Gdy ślimaki ostygną, mięso wyciągane jest z
muszli i wrzucane do zimnej i posolonej wody na 15 min. Aby wykorzystać
muszle, należy je umyć w roztworze z sody a następnie sparzyć."
|