Data: 2005-06-07 14:00:55
Temat: Re: a ja wiem skąd mam ślimaki :)))
Od: "Lunac" <Lunac(no-spamm)@poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania Onet" napisała w wiadomości
> Niedawno dowiedziałam się skąd u mnie na ogródku tyle winniczków.
>
> I co, mam otworzyć punkt skupu ślimaków??
Można zjeść, choć ja nie próbowałem.
Jeśli chcesz to przepis z grupy kuchnia ctr+c, ctr+v
Pozdrawiam
Lunac :-)
.
.
.
.
PRZYGOTOWANIE ŚLIMAKÓW
Po zbiorze ślimaków, są one następnie głodzone przez 5,6 dni w małych
drewnianych skrzyneczkach. Nie wolno wkładać ich do plastikowych pojemników,
gdyż podłoża z tworzywa sztucznego nie sprzyjają suszeniu.
Następną czynnością jest mycie ślimaków pod bieżącą wodą (silny strumień) i
ułożenie ich warstwowo w pojemniku przesypując każdą warstwę grubą solą.
Proces ten ma na celu oczyszczenie ślimaków.
Na koniec, oczyszczone w ten sposób ślimaki, są ponownie płukane pod mocnym
strumieniem wody a następnie wrzucane na 3 minuty do wrzątku.
Jest to skomplikowany i pracochłonny proces, dlatego niektórzy hodowcy po
kilku dniach "postu", myją je i wrzucają od razu do wrzątku. Po 3 minutach
czynność należy powtórzyć. Gdy ślimaki ostygną, mięso wyciągane jest z
muszli i wrzucane do zimnej i posolonej wody na 15 min. Aby wykorzystać
muszle, należy je umyć w roztworze z sody a następnie sparzyć."
|