Data: 2005-02-28 09:58:33
Temat: Re: ale jaja - dlaczego tylko dwa?
Od: "Trapez" <t...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ali " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> http://serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42478,2570088.
html
>
Z artykułu wynika jasno to z czego już od dawna zdawałem sobie sprawę.
Cholesterol to jest normalną substancją, którą organizm używa wraz z innymi
do budowy różnych tkanek. Jeśli tkanki zostają w jakiś sposób uszkodzone, to
może on sie osadzać jako materiał budulcowy. Tak się dzieje w przypadku
uszkodzeń żył. Dlatego wbrew temu co się powszechnie sądzi to nie
cholesterol zawarty w pożywieniu powoduje jego odkładanie w żyłach i
tętnicach, ale to co prowadzi do ich uszkodzeń. Dlatego jeśli ktoś wcina
margaryny zamiast masła, które są substancjami zbliżonymi budową do tworzyw
sztycznych, mocno uszkadza swój organizm, który musi jakoś łatać
uszkodzenia. W przypadku żył wypełnia je cholesterolem, który sam może
wyprodukowac w wątrobie i żadna dieta jego pozbawiona na nic nie da jeśli
będzie niezdrowa.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
|