Data: 2005-01-07 14:19:00
Temat: Re: biały chlebek
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl...
>
> Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> > Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
> >
>
> Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
> chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
> najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
> stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
> utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
> Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
> przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.
LOL
utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
ponoc najlepiej wybiela clorox
|