« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-05 11:42:31
Temat: biały chlebekKtoś wie czemu jest niezdrowy? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-01-05 12:32:23
Temat: Re: biały chlebek> Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej maki
pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej
zawartych (np. wit z grupy b, skladnikow mineralnych...)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-01-05 12:36:13
Temat: Re: biały chlebekHej.
> po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
> ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej
maki
> pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej
Dzięki :)
To pytanie było takie troche prowokacyjne :)
Otóż mam zamiar z nowym rokiem odżywiać sie zdrowo. Dodam, że nie mam
problemów z wagą. Już wiem że nie powinno sie jeść białego chleba i
margaryny. Czego jeszcze?
Co to znaczy odżywiać sie zdrowo?
Pozdrawiam.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-01-05 13:18:04
Temat: Re: biały chlebekUżytkownik "nowac" <gnowaczyk@NO_SPAMeuropol-meble.pl> napisał w wiadomości
news:crgmmt$9o1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
>
> po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
> ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej
maki
> pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej
> zawartych (np. wit z grupy b, skladnikow mineralnych...)
... no i błonnika, który wchodzi w skład ww. minerałów. To wszystko razem
wzięte powoduję bardzo wysoki IG białego pieczywka, a czym to grozi, to
wiadomo (temat wałkowaty niejednokrotnie na grupie).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-01-07 14:04:24
Temat: Re: biały chlebek
Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
>
Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-01-07 14:19:00
Temat: Re: biały chlebek
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl...
>
> Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> > Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
> >
>
> Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
> chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
> najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
> stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
> utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
> Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
> przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.
LOL
utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
ponoc najlepiej wybiela clorox
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-01-07 14:40:32
Temat: Re: biały chlebekUżytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
>
Nie utlenianie zachodzi dzięki rozdrobnieniu, które powinno odbyć się w
jamie ustnej.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-01-07 15:19:11
Temat: Re: biały chlebekTrapez w wiadomości news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl pisze:
> Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
> chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
> najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
> stanowi obciążenie dla organizmu.
Nie jest utleniona. Biala maka w sprzyjajacych warunkach moze eksplodowac z
sila porownywalna do prochu dymnego, wiec jednak zawiera "troche" zwiazanej
energii chemicznej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-01-07 15:42:00
Temat: Re: biały chlebek
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:crm710$e42$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
> >
> Nie utlenianie zachodzi dzięki rozdrobnieniu, które powinno odbyć się w
> jamie ustnej.
utlenianie to jest proces wewnatrzkomorkowy.
oczywiscie mowa tu o procesach zachodzacych w naszym organizmie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-01-07 17:30:06
Temat: Re: biały chlebek
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w
wiadomości news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl...
> Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w
> wielu
> przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej
> mąki.
Tego nie wiem, ale producenci niektóre gatunki chleba ściemniają (w
przenośni i dosłownie)... cukrowym karmelem.
A klient myśli, że ciemne pieczywo = zdrowe pieczywo.
--
Krystyna *Opty* [na DO od 06.98 r.]
Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |