Strona główna Grupy pl.misc.dieta biały chlebek

Grupy

Szukaj w grupach

 

biały chlebek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-05 11:42:31

Temat: biały chlebek
Od: "iwonsien" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-01-05 12:32:23

Temat: Re: biały chlebek
Od: "nowac" <gnowaczyk@NO_SPAMeuropol-meble.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)

po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej maki
pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej
zawartych (np. wit z grupy b, skladnikow mineralnych...)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-01-05 12:36:13

Temat: Re: biały chlebek
Od: "iwonsien" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej.

> po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
> ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej
maki
> pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej

Dzięki :)
To pytanie było takie troche prowokacyjne :)
Otóż mam zamiar z nowym rokiem odżywiać sie zdrowo. Dodam, że nie mam
problemów z wagą. Już wiem że nie powinno sie jeść białego chleba i
margaryny. Czego jeszcze?
Co to znaczy odżywiać sie zdrowo?
Pozdrawiam.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-01-05 13:18:04

Temat: Re: biały chlebek
Od: "Mario" <u...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "nowac" <gnowaczyk@NO_SPAMeuropol-meble.pl> napisał w wiadomości
news:crgmmt$9o1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
>
> po pierwsze uno to zrobiony jest przy pomocy
> ulepszaczo-pospieszaczo-wybielaczo-spulchniaczy; po drugie uno z bialej
maki
> pozbawionej wszelkich skladnikow potrzebnych do trawienia wegli w niej
> zawartych (np. wit z grupy b, skladnikow mineralnych...)

... no i błonnika, który wchodzi w skład ww. minerałów. To wszystko razem
wzięte powoduję bardzo wysoki IG białego pieczywka, a czym to grozi, to
wiadomo (temat wałkowaty niejednokrotnie na grupie).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-01-07 14:04:24

Temat: Re: biały chlebek
Od: "Trapez" <t...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
>

Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.

--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-01-07 14:19:00

Temat: Re: biały chlebek
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl...
>
> Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> > Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
> >
>
> Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
> chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
> najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
> stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
> utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
> Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
> przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.

LOL
utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
ponoc najlepiej wybiela clorox

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-01-07 14:40:32

Temat: Re: biały chlebek
Od: "Trapez" <t...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
>
Nie utlenianie zachodzi dzięki rozdrobnieniu, które powinno odbyć się w
jamie ustnej.

--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-01-07 15:19:11

Temat: Re: biały chlebek
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Trapez w wiadomości news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl pisze:

> Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
> chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
> najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
> stanowi obciążenie dla organizmu.

Nie jest utleniona. Biala maka w sprzyjajacych warunkach moze eksplodowac z
sila porownywalna do prochu dymnego, wiec jednak zawiera "troche" zwiazanej
energii chemicznej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-01-07 15:42:00

Temat: Re: biały chlebek
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:crm710$e42$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > utlenianie to wg ciebie rozdrabnianie??
> >
> Nie utlenianie zachodzi dzięki rozdrobnieniu, które powinno odbyć się w
> jamie ustnej.

utlenianie to jest proces wewnatrzkomorkowy.
oczywiscie mowa tu o procesach zachodzacych w naszym organizmie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-01-07 17:30:06

Temat: Re: biały chlebek
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w
wiadomości news:crm4t7$cnu$1@news.dialog.net.pl...

> Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w
> wielu
> przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej
> mąki.

Tego nie wiem, ale producenci niektóre gatunki chleba ściemniają (w
przenośni i dosłownie)... cukrowym karmelem.
A klient myśli, że ciemne pieczywo = zdrowe pieczywo.


--
Krystyna *Opty* [na DO od 06.98 r.]

Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sok Pomidorowy
federal food code
Czy od piwa mozna miec wrzody na zoladku ?
Kaszka mleczno - ryżowa
Moja dieta ... moja www

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »