Data: 2005-01-07 14:04:24
Temat: Re: biały chlebek
Od: "Trapez" <t...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "iwonsien" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> Ktoś wie czemu jest niezdrowy? :)
>
Człowiek uzyskuje energię do życia z pożywienia głównie dzięki reakcjom
chemicznym polegającym na utlenianiu spożytego pożywienia. Biała mąka jako
najmocniej rozdrobniona jest już utleniona na starcie i ze względu na to
stanowi obciążenie dla organizmu. Dodatkowo podczas przemiału mąka
utleniając się ciemnieje, przez co trzeba ją jeszcze wybielać.
Zastanawiam się, czy osoby jedzące "ciemne" pieczywo nie dostają w wielu
przypadkach produktu z po prostu niewybielonej, drobno zmielonej mąki.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
|