Data: 2007-06-07 12:07:43
Temat: Re: bielactwo
Od: Eugieniusz <p...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wirgo wrote:
>> Niemałą rolę odgrywają czynniki genetyczne, gdyż w 30% przypadków
>> bielactwo
> występuje rodzinnie. Uważa się, że pewną rolę w jego rozwoju odgrywają
> zjawiska autoimmunologiczne, które miałyby polegać na wytwarzaniu
> przeciwciał
> niszczących melanocyty.
Pytasz o przyczyny jakie dieta O. mogła by leczyć?
Otóż właśnie ten kawałek powyżej by się łapał.
Autoimmunologiczne zjawiska mają związek ze skokami poziomów cukru we
krwi. Z tzw. reakcją Mailarda i kolejnych po niej następujących.
W wielkim skrócie:
1) Skok glukozy i fruktozy wywołany spożyciem czegoś słodkiego, lub
łatwo strawnego jak np. szklanka lub 2 soku, tabliczka czekolady czy
nawet większa porcja ziemniaków.
2) Glukoza w kontakcie z białkami przyłącza się do nich.
3) rozpoczyna się cykl reakcji w wyniku których powstają połączenia
miedzy białkowe których wcześniej nie było.
4) mech. obronne org. tak zmienione białka rozpoznają jako obce i atakują.
5) zjawisko autoimmunologiczne w całej krasie.
I teraz w zależności których tkanek i białek to dotyczy mamy odpowiednia
chorobę autoimmunologiczna a jest ich nie mało.
Igor, powiedz proszę ale szczerze jak się żywisz, co pijesz i w jakich
ilościach. Gdzie pracujesz, jakie produkty przyrządzasz w pracy.
|