Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

bigos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 111


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2015-01-26 23:59:26

Temat: Re: bigos
Od: XL <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu poniedziałek, 26 stycznia 2015 21:33:47 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> W dniu piątek, 23 stycznia 2015 00:01:17 UTC+1 użytkownik iwanos napisał:
>
> > Pokroję 4 kilo
> > kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem wrzucę ją do
> > szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej, pokrojonej.
> > Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej podsmażę 0,5kg
> > wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko do szybkowaru i
> > jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>
> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0


Upsssss.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2015-01-27 17:03:24

Temat: Re: bigos
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-01-26 23:59, obywatel XL uprzejmie donosi:
> W dniu poniedziałek, 26 stycznia 2015 21:33:47 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> W dniu piątek, 23 stycznia 2015 00:01:17 UTC+1 użytkownik iwanos napisał:
>>
>>> Pokroję 4 kilo
>>> kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem wrzucę ją do
>>> szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej, pokrojonej.
>>> Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej podsmażę 0,5kg
>>> wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko do szybkowaru i
>>> jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>>
>> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0
>
>
> Upsssss.
> https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8

Tamten bigos też był niczego sobie.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2015-01-27 17:18:20

Temat: Re: bigos
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>>>> Pokroję 4 kilo kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem
>>>> wrzucę ją do szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej,
>>>> pokrojonej. Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej
>>>> podsmażę 0,5kg wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko
>>>> do szybkowaru i jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>>>
>>> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0
>>
>> Upsssss.
>> https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8
>
> Tamten bigos też był niczego sobie.

Ale trochę zgrzyta między zębami. Musiało się coś z paleniska posypać.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2015-01-27 17:27:31

Temat: Re: bigos
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-01-27 o 17:03, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-01-26 23:59, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> W dniu poniedziałek, 26 stycznia 2015 21:33:47 UTC+1 użytkownik XL
>> napisał:
>>> W dniu piątek, 23 stycznia 2015 00:01:17 UTC+1 użytkownik iwanos
>>> napisał:
>>>
>>>> Pokroję 4 kilo
>>>> kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem wrzucę ją do
>>>> szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej, pokrojonej.
>>>> Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej podsmażę 0,5kg
>>>> wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko do szybkowaru i
>>>> jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>>>
>>> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0
>>
>>
>> Upsssss.
>> https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8
>>
>
> Tamten bigos też był niczego sobie.

Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2015-01-27 17:56:31

Temat: Re: bigos
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>>>> Pokroję 4 kilo kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem
>>>>> wrzucę ją do szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej,
>>>>> pokrojonej. Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej
>>>>> podsmażę 0,5kg wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko
>>>>> do szybkowaru i jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>>>>
>>>> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0
>>>
>>> Upsssss.
>>> https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8
>>
>> Tamten bigos też był niczego sobie.
>
> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.

A gdyby tak ciekłym azotem kapuchę potraktować, molekuły jej poprzestawiać,
potem migiem w ten szybkowar, i jeszcze wiązką mikrofal 2,4 GHz poprawić?

Jarek

--
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2015-01-27 18:11:28

Temat: Re: bigos
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-01-27 o 17:56, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>>> Pokroję 4 kilo kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem
>>>>>> wrzucę ją do szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej,
>>>>>> pokrojonej. Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej
>>>>>> podsmażę 0,5kg wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko
>>>>>> do szybkowaru i jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą
>>>>> https://www.youtube.com/watch?v=UeUTsvX1ok4&index=2&
list=RDuu0W64S1L-0
>>>> Upsssss.
>>>> https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailp
age&v=uu0W64S1L-0&x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=142191468
8
>>> Tamten bigos też był niczego sobie.
>> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.
> A gdyby tak ciekłym azotem kapuchę potraktować, molekuły jej poprzestawiać,
> potem migiem w ten szybkowar, i jeszcze wiązką mikrofal 2,4 GHz poprawić?

To wtedy będzie bigos GMO.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2015-01-27 18:19:39

Temat: Re: bigos
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.
>> A gdyby tak ciekłym azotem kapuchę potraktować, molekuły jej
>> poprzestawiać, potem migiem w ten szybkowar, i jeszcze wiązką
>> mikrofal 2,4 GHz poprawić?
>
> To wtedy będzie bigos GMO.

W skrócie GMB.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2015-01-27 19:17:25

Temat: Re: bigos
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .01.2015 o 17:27 FEniks <x...@p...fm> pisze:

> W dniu 2015-01-27 o 17:03, Qrczak pisze:
(...)
>> Tamten bigos też był niczego sobie.
>
> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.

Zgadzam się, Ewa!

Kiedyś (babcie, prababcie?) gotowano kilka dni:
Dzień pierwszy (gotowanie liczone w godzinach).
Na noc wystawione na mróz!
Kolejny dzień gotowania.
W nocy znów na mróz :)
Bywało gotowanie w trzeci dzień :)

Jeśli tradycyjnie gotowano duże ilości - taki bigos, zawsze wystawiany w
nocy na mróz i gotowany przed podaniem przez kilka - to był przepis na
sukces.
Zdarzyło mi się zimą tak gotować - był smaczny.

Dość smaczny był też bigos gotowany nie wiadomo jak długo w jednej z knajp
- obsługa chyba tylko dodawała resztki na taką wielką płytę grzejną. To
chyba nigdy nie przestawało się gotować.
To opowiadania innych - ja bigosu nie lubię, tylko swój smakuję krytycznie
:)

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2015-01-27 19:40:42

Temat: Re: bigos
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś napisał:

>> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.
>
> Zgadzam się, Ewa!
>
> Kiedyś (babcie, prababcie?) gotowano kilka dni:
> Dzień pierwszy (gotowanie liczone w godzinach).
> Na noc wystawione na mróz!
> Kolejny dzień gotowania.
> W nocy znów na mróz :)
> Bywało gotowanie w trzeci dzień :)

Po co odwoływać się aż do prababek? Nie znam nikogo z bliskiego
otoczenia, kto by miał do bigosu inne podejście. Jasną wodnistą
kapustę przemieszaną z podgrzanymi plasterkami kiełbachy,
występującą pod nazwą "bigos", to ja poznałem dopiero z menu
podejrzanych knajp, czy też na jakichś imprezach masowych.

> Dość smaczny był też bigos gotowany nie wiadomo jak długo w jednej
> z knajp - obsługa chyba tylko dodawała resztki na taką wielką płytę
> grzejną. To chyba nigdy nie przestawało się gotować.

A bo to w jednej knajpie tak? Eintopf przygotowany w ruchu ciągłym,
bez zdejmowania gara z pieca przez wiele tygodni, to obyczaj znany
w wielu stronach świata. Nie tylko piece hutnicze tak funkcjonują.
W przypadku ogólnym nie musi być to wciąż ta sama potrawa. To, co
zostało z dnia poprzedniego, może być dodatkiem do kompozycji na
dzień następny.

Jarek

--
A tak to mi brak, trochę mi brak, babci Ludwiki
Chodziła co wtorek na podwieczorek i miała do kolan buciki
Była cnotliwa, była wstydliwa, ach jakże, ach jakże jej brak
Dziadek mój czekał wiosnę, lato, jesień, zimę
Wiosnę, lato, nim powiedziała: tak.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2015-01-27 19:51:32

Temat: Re: bigos
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-01-27 19:40, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Trefniś napisał:
>
>>> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.
>>
>> Zgadzam się, Ewa!
>>
>> Kiedyś (babcie, prababcie?) gotowano kilka dni:
>> Dzień pierwszy (gotowanie liczone w godzinach).
>> Na noc wystawione na mróz!
>> Kolejny dzień gotowania.
>> W nocy znów na mróz :)
>> Bywało gotowanie w trzeci dzień :)
>
> Po co odwoływać się aż do prababek? Nie znam nikogo z bliskiego
> otoczenia, kto by miał do bigosu inne podejście.

Takoż i ja.

Q
--
Babciu, droga babciu, powiedz mi,
czy potrafisz zrobić to, co my?
My tupiemy, tup, tup, tup.
Teraz babciu, ty to zrób!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 12


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W sprawie kłamstw w filmie "Ida".
Re: ~~~~~~~~~~~~~~~ ACNE SOLUTION ~~~~~~~~~~~~~~~
jaki czajnik elektryczny
targi kuchenne (meble+wyposażenie)
Sushi przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »