« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-05 10:09:43
Temat: ... bita śmietana ...Witam !!
Mam takie pytanie ... poczytalem w histori grupy na temat bitej smietany
... no i z tego co wiem to wystarczy smietana >30% + cukier ... ale ile tego
cukru i czy to juz wszystko ... czy jeszcze cos trzeba dodac ... ?? Z tego
co czytalem to wielu osobom nie wychodzilo ... a ja chcialbym dzisiaj
spróbowac ale nie wiem ile tego cukru ...
Z gory dzieki
------------------------------------------
Pozdrawiam
Łukasz G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-05 10:17:06
Temat: Re: ... bita śmietana ...allesek wrote:
> Witam !!
>
> Mam takie pytanie ... poczytalem w histori grupy na temat bitej
> smietany ... no i z tego co wiem to wystarczy smietana >30% + cukier
> ... ale ile tego cukru i czy to juz wszystko ... czy jeszcze cos
> trzeba dodac ... ?? Z tego co czytalem to wielu osobom nie wychodzilo
> ... a ja chcialbym dzisiaj spróbowac ale nie wiem ile tego cukru ...
>
Cukru moze nie byc wcale, nie jest konieczny do ubicia smietany. Slodzisz
wiec tyle, ile Ci odpowiada.
Np. do tortu bezowego nie dodaje wcale cukru do smietany, bo sama "baza"
jest wystarczajaco slodka.
Ponadto niektorzy dodaja stabilizator (Smietan-fix czy cos w tym rodzaju),
ale w tej kwestii juz Ci nie pomoge...
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:20:57
Temat: Re: ... bita śmietana ...> Cukru moze nie byc wcale, nie jest konieczny do ubicia smietany. Slodzisz
> wiec tyle, ile Ci odpowiada.
> Np. do tortu bezowego nie dodaje wcale cukru do smietany, bo sama "baza"
> jest wystarczajaco slodka.
>
> Ponadto niektorzy dodaja stabilizator (Smietan-fix czy cos w tym rodzaju),
> ale w tej kwestii juz Ci nie pomoge...
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
ok. super dzieki !!
Czyli rozumiem kupuje smietane >30% obijam ja i tworzy mi sie dobra bita
smietana ... ?? no i oczywiscie ten cukeir ewentualnie do smaku ??
--
------------------------------------------
Pozdrawiam
Łukasz G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:21:44
Temat: Re: ... bita śmietana ...Ja kupisz porządną śmietanę (30% w woreczku lub butelce, bez żadnych
stabilizatorów), to pięknie się ubije. Trzeba ją tylko schłodzić. Cukier
puder pod koniec ubijania.
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:24:03
Temat: Re: ... bita śmietana ...> ok. super dzieki !!
> Czyli rozumiem kupuje smietane >30% obijam ja i tworzy mi sie dobra bita
> smietana ... ?? no i oczywiscie ten cukeir ewentualnie do smaku ??
> Pozdrawiam
> Łukasz G
Tylko pamiętaj, żeby była dobrze schłodzona i nie ubijaj zbyt długo, bo Ci
masło wyjdzie ;)
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:25:56
Temat: Re: ... bita śmietana ...allesek wrote:
> ok. super dzieki !!
> Czyli rozumiem kupuje smietane >30% obijam ja i tworzy mi sie dobra
> bita smietana ... ?? no i oczywiscie ten cukeir ewentualnie do smaku
Wiem, ze czytales archiwum, ale nie wiem, czy trafiles na ten watek:
http://minilien.com/?T0nrkc22fS
Warto przeczytac. Powinno to rozwiac wszystkie Twoje watpliwosci.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:28:18
Temat: Re: ... bita śmietana ...In article <crgeed$nt2$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"allesek" <a...@i...pl(skasuj_to)> wrote:
> Witam !!
>
> Mam takie pytanie ... poczytalem w histori grupy na temat bitej smietany
> ... no i z tego co wiem to wystarczy smietana >30% + cukier ... ale ile tego
> cukru i czy to juz wszystko ... czy jeszcze cos trzeba dodac ... ?? Z tego
> co czytalem to wielu osobom nie wychodzilo ... a ja chcialbym dzisiaj
> spróbowac ale nie wiem ile tego cukru ...
Podstawowa sprawa, to dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Dobrze
jest też schłodzić miskę i trzepaczkę.
Bicie śmietany było tu już wielokrotnie omawiane. Na przyszłość sięgnij
do googla, a na razie zobacz:
<http://tinylink.com/?97uA5wx0d6>
<http://tinylink.com/?uFuzdsq3b9>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:36:42
Temat: Re: ... bita śmietana ...> Podstawowa sprawa, to dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Dobrze
> jest też schłodzić miskę i trzepaczkę.
> Bicie śmietany było tu już wielokrotnie omawiane. Na przyszłość sięgnij
> do googla, a na razie zobacz:
> <http://tinylink.com/?97uA5wx0d6>
> <http://tinylink.com/?uFuzdsq3b9>
>
> Władysław
Jak juz pisalem siegalem na archiwum ... szukalem w google ... ale widocznie
kiepsko ... pozatym Ania (A.L.) podala mi juz dobry link ten sam zreszta ...
i juz sobie poczytalem !!
DZIEKI !!
--
------------------------------------------
Pozdrawiam
Łukasz G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 10:37:45
Temat: Re: ... bita śmietana ...Juz sie oczytalem ... mam nadzieje ze to mi wystarczy zaby dzis zrobic ta
bita smietane ...
Dziekuje Wszystkim
--
Pozdrawiam
Łukasz G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 19:34:16
Temat: Re: ... bita śmietana ...Użytkownik skasuj_to, sącząc kawkę, wyklepał:
> Witam !!
>
> Mam takie pytanie ... poczytalem w histori grupy na temat bitej
> smietany
> ... no i z tego co wiem to wystarczy smietana >30% + cukier ... ale ile
> tego cukru i czy to juz wszystko ... czy jeszcze cos trzeba dodac ... ?? Z
> tego co czytalem to wielu osobom nie wychodzilo ... a ja chcialbym dzisiaj
> spróbowac ale nie wiem ile tego cukru ...
Ja daję metodą babciną: na oko. Mniej więcej są to dwie łyżeczki. Ubijam,
ubijam, dodaję cukier i sprawdzam organoleptycznie, czy dosyć słodkie.
Jeśli mało, to dodaję jeszcze trochę.
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |