« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-06 15:18:02
Temat: blok - zrobiłam! :) Ale...No blok wczoraj zrobiłam tylko mam jedno ale... co zrobic żeby się mniej
ciagnął? Mój sie trochę ciagnie - pomimo, ze w lodówce leżał całą nockę...
jest po prostu gietki... No i pyszny! :)
Ani
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-06 17:44:09
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...
Użytkownik "Ani" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> No blok wczoraj zrobiłam tylko mam jedno ale... co zrobic żeby się mniej
> ciagnął? Mój sie trochę ciagnie - pomimo, ze w lodówce leżał całą nockę...
Ja dodaje do niego wiecej ciastek-tyle ile wlezie :) Wtedy jest bardziej
stabilny. Mozesz tez sprobowac dodac troche wiecej mleka w proszku. Pzdr
Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-06 18:53:14
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...Użytkownik "Ani" <w...@w...pl> napisała:
> No blok wczoraj zrobiłam tylko mam jedno ale... co zrobic żeby się mniej
> ciagnął? Mój sie trochę ciagnie - pomimo, ze w lodówce leżał całą nockę...
> jest po prostu gietki... No i pyszny! :)
Podaj przepis wg ktorego zrobilas ten blok, wtedy mozna bedzie spekulowac
dlaczego sie ciagnie.
Pozdrwiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-07 00:10:24
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...no przepis znalazłam na grupie...
1/2 szkl. mleka
2 szkl cukru
1 kostka masła
3-4 łyżki kakao
herbatniki petitki (dużo)
no i oczywiscie paczka mleka w proszku... (pełne)
podzieliłam białą masę na dwie części - do jednej dodałam kakao i
herbatniki... wylałam na blaszke wyłozoną pergaminem... na to wylałam część
białą - zeby było łaciate :)
Biała część bardziej się cigąnęła niż ciemna... ale generalnie blok się nie
łamał tylko... wyginał :)
No ale był pyszny! Smakował jak ... TWIX! :)
Ani
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-07 09:00:33
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...
> no przepis znalazłam na grupie...
>
> 1/2 szkl. mleka
> 2 szkl cukru
> 1 kostka masła
> 3-4 łyżki kakao
> herbatniki petitki (dużo)
> no i oczywiscie paczka mleka w proszku... (pełne)
>
> podzieliłam białą masę na dwie części - do jednej dodałam kakao i
> herbatniki... wylałam na blaszke wyłozoną pergaminem... na to wylałam
część
> białą - zeby było łaciate :)
> Biała część bardziej się cigąnęła niż ciemna... ale generalnie blok się
nie
> łamał tylko... wyginał :)
>
> No ale był pyszny! Smakował jak ... TWIX! :)
Dodam że teraz juz chyba wszystko jasne... im dłuzej lezy w lodówce tym
staje sie bardziej kruchutki... ale niestety jest go z godziny na godzine
coraz mniej :(
Ma ta wadę, ze szybciutko znika.....
Ani :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-07 10:13:58
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...Użytkownik "Ani" <w...@w...pl> napisała:
> no przepis znalazłam na grupie...
>
> 1/2 szkl. mleka
> 2 szkl cukru
> 1 kostka masła
> 3-4 łyżki kakao
> herbatniki petitki (dużo)
> no i oczywiscie paczka mleka w proszku... (pełne)
Cos duzo cukru w tym przepisie... Konsystencja na pewno zalezy od ilosci
herbatnikow.
Zacytuje Ci przepis na blok Asi M., ktory na pewno jest dobry i nie ciagnie sie
(robilam go juz kilka razy):
"Ja mam całą rzeszę zwolenników bloku i robię go od niepamiętnych czasów.
Blok:
50 dkg mleka w proszku ale nie instant
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy Inki (w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalna
ale trochę mniej 4 łyzki)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka)
W misce mieszamy mleko w proszku z kakao i inką, dokładnie do tego
łamiemy herbatniki. W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem
do zagotowania i zalewamy wrzątkiem suchą masę. Dokładnie wymieszać
i przełożyć do uprzednio przygotowanej formy (jak do keksu) i zostawić
do ostygnięcia, później wstawić do lodówki."
Od siebie dodam, ze ja zawsze do bloku dodaje bakalie, czyli rodzynki i orzechy.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-07 10:59:27
Temat: Re: blok - zrobiłam! :) Ale...Użytkownik "Lilla" <l...@b...lublin.pl> napisała:
> Zacytuje Ci przepis na blok Asi M., ktory na pewno jest dobry i nie ciagnie sie
> (robilam go juz kilka razy):
>
> "Ja mam całą rzeszę zwolenników bloku i robię go od niepamiętnych czasów.
>
> Blok:
>
> 50 dkg mleka w proszku ale nie instant
Zapomnialam dodac, ze ja do bloku daje 1 paczke mleka w proszku, czyli tylko 40 dag,
a i tak jest dobry.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-09 20:22:54
Temat: Odp: blok - zrobiłam! :) Ale...
| Od siebie dodam, ze ja zawsze do bloku dodaje bakalie, czyli rodzynki i
orzechy.
|
| Pozdrawiam
| Lilla
|
Potwierdzam, ze jest to przepis, z ktorego blok napewno sie uda. Robie go
juz trzeci raz z kolei nieco zmniejszajac ilosc kawy. Zastanawiam sie czy
mozna ja calkowicie pominac dodajac wiecej kakao? A czy zastepujac margaryne
maslem uzyskamy lepsze efekty smakowe? - czy tylko gorsze ekonomicznie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-16 22:22:18
Temat: RE: blok - zrobiłam! :) Ale...> | Od siebie dodam, ze ja zawsze do bloku dodaje bakalie,
> czyli rodzynki i
> orzechy.
> |
> | Pozdrawiam
> | Lilla
> |
>
>
> Potwierdzam, ze jest to przepis, z ktorego blok napewno sie
> uda. Robie go
> juz trzeci raz z kolei nieco zmniejszajac ilosc kawy.
> Zastanawiam sie czy
> mozna ja calkowicie pominac dodajac wiecej kakao? A czy
> zastepujac margaryne
> maslem uzyskamy lepsze efekty smakowe? - czy tylko gorsze
> ekonomicznie?
>
Witam i cieszę się że mój przepis tak dobrze wychodzi. Co do kawy można ją
zupełnie pominąć albo proporcje odwrócić . Ja dla odmiany nie jestem
zwolennikiem ciast kakaowych i dlatego więcej kawy daję. Masło na pewno
korzystnie podniesie walory smakowe bloku i spokojnie można je dodac zamiast
margaryny. Ja sama od jakiegoś czasu wyłącznie masła do ciast dodaję.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |