« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-16 19:19:00
Temat: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??właśnie kupilam dzis jak w temacie.
I jak to samemu zrobic, bo tam nic nie pisze o żadnym E ileś tam
ale nie bardzo wierze.
Pisze, ze z tluszczem, ale w sumie jest dosyc suche.
Ktos robil może?
Chcialabym to glownie do chlebka przy pieczeniu.
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-17 12:51:14
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??Gdzies z sieci
Cebula prazona
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
Nocny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-17 16:25:05
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??O dzieki, troche roboty, ale spróbuje
Fiora
Użytkownik "Nocny" <p...@m...pl> napisał w wiadomości
news:do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Gdzies z sieci
>
> Cebula prazona
>
> pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
> rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
> dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
> oliwy
> wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
> duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
> glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
> smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
> bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
> po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
> tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
> skarmelizowala
> od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
> przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
> gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
(po
> jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
> wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
> wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>
>
> Nocny
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-17 17:02:25
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??Fiora napisał(a):
> O dzieki, troche roboty, ale spróbuje
> Fiora
> Użytkownik "Nocny" <p...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Gdzies z sieci
>>
>>Cebula prazona
>>
>>pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
>>rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
>>dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
>>oliwy
>>wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
>>duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
>>glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
>>smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
>>bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
>>po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
>>tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
>>skarmelizowala
>>od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
>>przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
>>gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
>
> (po
>
>>jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
>>wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
>>wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>>
>>
>>Nocny
>>
>>
>
>
>
Kup w markecie. jest.
--
JackOss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-18 13:07:29
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??>
> Kup w markecie. jest.
>
> --
> JackOss
Patrz na topic, szukala przepisu ;)
Nocny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |