Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Nocny" <p...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??
Date: Sat, 17 Dec 2005 13:51:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dnv425$h3e$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Nocny" <p...@m...pl>
NNTP-Posting-Host: gprs5.orange.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1134823944 20443 217.116.100.251 (17 Dec 2005 12:52:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Dec 2005 12:52:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256004
Ukryj nagłówki
Gdzies z sieci
Cebula prazona
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
Nocny
|