Data: 2005-12-17 17:02:25
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??
Od: Jacek Kos <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fiora napisał(a):
> O dzieki, troche roboty, ale spróbuje
> Fiora
> Użytkownik "Nocny" <p...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Gdzies z sieci
>>
>>Cebula prazona
>>
>>pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
>>rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
>>dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
>>oliwy
>>wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
>>duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
>>glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
>>smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
>>bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
>>po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
>>tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
>>skarmelizowala
>>od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
>>przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
>>gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
>
> (po
>
>>jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
>>wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
>>wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>>
>>
>>Nocny
>>
>>
>
>
>
Kup w markecie. jest.
--
JackOss
|