Data: 2005-12-17 16:25:05
Temat: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??
Od: "Fiora" <b...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
O dzieki, troche roboty, ale spróbuje
Fiora
Użytkownik "Nocny" <p...@m...pl> napisał w wiadomości
news:do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Gdzies z sieci
>
> Cebula prazona
>
> pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
> rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
> dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
> oliwy
> wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
> duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
> glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
> smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
> bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
> po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
> tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
> skarmelizowala
> od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
> przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
> gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
(po
> jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
> wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
> wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>
>
> Nocny
>
>
|