Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Fiora" <b...@c...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cebula prażona w płatkach - jak zrobić??
Date: Sat, 17 Dec 2005 17:25:05 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <do1e5d$6fo$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dnv425$h3e$1@nemesis.news.tpi.pl> <do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gt250.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1134836717 6648 80.53.71.250 (17 Dec 2005 16:25:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Dec 2005 16:25:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256025
Ukryj nagłówki
O dzieki, troche roboty, ale spróbuje
Fiora
Użytkownik "Nocny" <p...@m...pl> napisał w wiadomości
news:do11m6$jur$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Gdzies z sieci
>
> Cebula prazona
>
> pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
> rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
> dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
> oliwy
> wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
> duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
> glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
> smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
> bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
> po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
> tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
> skarmelizowala
> od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
> przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
> gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
(po
> jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
> wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
> wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>
>
> Nocny
>
>
|