Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chateau?

Grupy

Szukaj w grupach

 

chateau?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-13 16:50:07

Temat: chateau?
Od: "mewuss" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam plan zrobić chateau briand na kolację z moją królową.
Czy ktoś ma jakieś dobre pomysły na temat dodtku skrobiowego, lub jakieś
szczegulnie wyszukane dodatki pokroju masło bazyliowe.

pomóżcie!!!

Michał.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-14 07:56:53

Temat: Re: chateau?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

mewuss <m...@p...onet.pl> wrote:

> Mam plan zrobić chateau briand

Wybacz, jezeli to zwykla literowka, ale chateaubriand to jeden wyraz.

> na kolację z moją królową.
> Czy ktoś ma jakieś dobre pomys"y na temat dodtku skrobiowego, lub jakieś

Klasycznym dodatkiem do chateaubriand to pommes chateau -- z ziemniakow
wycina sie male kulki, blanszuje, obsmaza na masle, z ewentualnym
dodatkiem boczku pokrajanego w waziutkie paski, az ziemnaiki beda
ddobrze brazowe. Chateaubriand z takimi ziemniakami podaje sie zwykle z
sosem bearnaise (sos holenderski z dodatkiem szalotek, octu, czesto tez
estragonu -- sposob robienia tego sosu byl tu kiedys szczegolowo
dyskutowany)

> szczegulnie wyszukane dodatki pokroju mas"o bazyliowe.

Nie wiem czy szczegulnie wyszokane, raczej klasycznego pokroju dodatki
do chateaubriand -- maslo "marchand du vin" (do masla dodaje sie puree z
szalotek wygotowanych w winie i bulionie, przyprawia pietruszka,
pieprzem i cytryna. Podawalem tu kiedys szczegolowy przepis) lub
"maitre d'hotel" (cytryna, pietruszka, odrobina pieprzu)
A do takiego chateaubriand podalbym moze pommes soufflees -- duze
plastry ziemniakow grube na 3 - 4 mm samzy sie w glebokim tluszczu
dwukrotnie, pierwszy raz w nizszej temeperaturze, stopniowo podkrecajac
gaz, drugi raz w wysikiej temperaturze. Sztuka polega na tym, ze za
drugim razem ziemniaki powinny "nadac sie" -- zrobic sie wypukle po obu
stronach, a w srodku beda puste.

Wladyslaw

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

FAQ
zeberka w marynacie?
kotleciki "resztka"
cappuccino - jakie mleko
ROSÓŁ UGOTOWANY.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »