« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2004-02-08 09:32:46
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Ja bedac na MM nie bylem syty. W zoladku bylo takie uczucie dziwne... Nie
> bylem glodny, ale syty tez nie. Z tego co czytalem, to insulina powoduje,
> ze tkanka tluszczowa jest zapelniana i przez to jest uczucie sytosci.
> Wiec chyba ten bialy ma nizsze IG, choc nie sadze. Zapewne inaczej ty i
> inaczej ja rozumiem sytosc.
Ja nie jestem na MM:-) więc nie wiem, jak to jest na tej diecie. Ale
poczytałam o IG i moim zdaniem to się sprawdza- produkty o niższym IG sycą
mnie na dłużej. Nie lubię być głodna, ale nie lubię też czuć się najedzona.
Tak właśnie rozumiem sytość- żeby nie ssało, ale żeby też nie czuć się
ociężale i sennie:-)
A co do chleba, to przed chwilą poszukałam w necie:
chleb biały: IG =90
chleb pełnoziarnisty lub z otrąb: IG= 50
chleb żytni pełnoziarnisty: IG=40 (żytni to to samo, co razowy? może być
razowy nie- żytni?)
U mnie to działa- po razowym, dłużej czuję się syta. Szukałam
pełnoziarnistego, bo lubię, jak mi te ziarenka strzelają pod zębami:-) a to
się okazuje, że on ma na dodatek niższe IG. Super:-)
> Aha, jeszcze jedno. Gdy bylem na MM i zjadlem cos o duzym IG to czulem
> wtedy ociezalosc w zoladku. Masz tak jak jesz ktorys z tych chlebow?
Hmm, ociężałości nie czuję po żadnym (może to zależy od tego, ile się tego
chleba zje? ). Ale podobno niektórzy mają kłopoty z trawieniem razowego-
może stąd ta ociężałość w żołądku u Ciebie?
pzd. Wiedzma:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2004-02-08 17:10:41
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Uzytkownik "Dunia" <d...@n...o2.pl> napisal w wiadomosci
news:4023B448.6010504@nielubiespamu.o2.pl...
> Sowo, ale jesli chodzi o pieczenie chleba, to - i mysle, ze pare osob
> tutaj to potwierdzi - nawet nie ma sie czego uczyc. latwizna, powaznie
? To pójde na prk zapytam.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2004-02-08 17:15:29
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Użytkownik "Evunia" <j...@s...net> napisał w wiadomości
news:1xww3iutmmon7$.lmc37go81ows$.dlg@40tude.net...
> Moja mama ma miksery i roboty a i tak robi wszystko ręcznie ;) Ale cóż, ja
> nie jestem taka pracowita i wiecznie szkoda mi życia na spędzanie go w
> kuchni.
Ja Twoja mamę rozumiem - jak sobie pomyślę, że musze potem to ustrojstwo
umyć, to wole sama pokroić. :-)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2004-02-08 17:23:59
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c04vnf$f77$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
> chleb żytni pełnoziarnisty: IG=40 (żytni to to samo, co razowy? może być
> razowy nie- żytni?)
Chleb żytni to chleb z mąki zrobionej z żyta. Może być razowy, może być
biały.
Chleb razowy (może być żytni, może być pszenny, lub mieszany) to chleb z
mąki razowej, czyli nie białej oczyszczonej, tylko z mąki z całych ziaren
(pełnoziarnisty). Ta biała jest tylko ze środków.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2004-02-08 17:38:26
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"my friend Wiedźma ( w...@t...pl ) wrote :
> > Stad chleb ze sklepu ma idealnie rowne kromki,idealnie rowno pokrojone,
> niek
> > kruszace sie i z dlugim termonem waznosci.
> A to nie wiem, ten nie jest krojony, a termin ważności- 3 dni. Kurcze, to
> ja go zjeść nie zdąże...
Możesz trzymać w lodówce, bądź zamrozić (kromki) :)
Pzdr.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2004-02-09 08:29:01
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"Sun, 8 Feb 2004 18:15:29 +0100, na pl.misc.dieta, Sowa napisał(a):
> Ja Twoja mamę rozumiem - jak sobie pomyślę, że musze potem to ustrojstwo
> umyć, to wole sama pokroić. :-)
A wcale, że nie :)
Mama miała kiedyś takiego robota "Bartka" i rzeczywiście to był horror,
żeby toto umyć, więc i ja się nie dziwię. Natomiast w tych nowoczesnych
wszyztko mocuje się i zdejmuje za pomocą jednego malutkiego obrotu, słychać
takie "klik" i gotowe ;) No i części do mycia jest bardzo mało i myją się
piorunem :)
Sorki, że tak późno odpowiadam, ale wczoraj nie miałam czasu nawet zajrzeć
do postów.
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2004-02-09 08:47:54
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Możesz trzymać w lodówce, bądź zamrozić (kromki) :)
> Pzdr.
> Iwona
>
dzięki za radę, pokroiłam i na razie wylądował w lodówce:-)
pzd. Wiedzma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2004-02-09 08:52:02
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Chleb żytni to chleb z mąki zrobionej z żyta. Może być razowy, może być
> biały.
>
> Chleb razowy (może być żytni, może być pszenny, lub mieszany) to chleb z
> mąki razowej, czyli nie białej oczyszczonej, tylko z mąki z całych ziaren
> (pełnoziarnisty). Ta biała jest tylko ze środków.
>
Aha, dzięki za wyjaśnienie:-) Czyli razowy to pełnoziarnisty, tak? Hmm, to
ciekawe, po co piszą na chlebie obie nazwy ("razowy pełnoziarnisty") skoro
to to samo? Żeby osoby niezorientowane dały się nabrać, że kupują podwójne
zdrowie?;-p Czy może "zrobiony z mąki pełnoziarnistej" to nie to samo co
"pełnoziarnisty"?
pzd. Wiedzma, jeszcze ciut zakręcona:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2004-02-09 08:55:48
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb>Wiedźma:
>Potrzebna jest tylko foremka keksowka i piekarnik,
Do mojego chlebka to nawet foremka jest niepotrzebna :) Ciasto jest na tyle
twarde, ze mozna je zwyczajnie uformowac w bochenek i polozyc na blasze :)
Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2004-02-09 09:00:41
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c07hmv$j6k$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
> Aha, dzięki za wyjaśnienie:-) Czyli razowy to pełnoziarnisty, tak? Hmm, to
> ciekawe, po co piszą na chlebie obie nazwy ("razowy pełnoziarnisty") skoro
> to to samo? Żeby osoby niezorientowane dały się nabrać, że kupują podwójne
> zdrowie?;-p Czy może "zrobiony z mąki pełnoziarnistej" to nie to samo co
> "pełnoziarnisty"?
Mąka razowa to mąka pierwszego przemiału.
Chleb pełnoziarnisty oznacza, że jest upieczony w 100% z mąki z
pełnego przemiału, a ziarna wcale nie muszą być całe. Po prostu nie dodajesz
w ogóle białej mąki a mąka pełnoziarnista jest nie oczyszczona, czyli
zawiera całe ziarno, tylko zmielone. Typ mąki powyżej 2000. Biała mąka to
typ od 400 do 650. Z reguły tzw. chleb razowy piecze się z mąki razowej z
dodatkiem białej (40% + 60%), a pełnoziarnisty jest w 100% z razowej.
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |