Strona główna Grupy pl.misc.dieta chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"

Grupy

Szukaj w grupach

 

chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2004-02-08 09:32:46

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Wiedźma" <w...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja bedac na MM nie bylem syty. W zoladku bylo takie uczucie dziwne... Nie
> bylem glodny, ale syty tez nie. Z tego co czytalem, to insulina powoduje,
> ze tkanka tluszczowa jest zapelniana i przez to jest uczucie sytosci.
> Wiec chyba ten bialy ma nizsze IG, choc nie sadze. Zapewne inaczej ty i
> inaczej ja rozumiem sytosc.

Ja nie jestem na MM:-) więc nie wiem, jak to jest na tej diecie. Ale
poczytałam o IG i moim zdaniem to się sprawdza- produkty o niższym IG sycą
mnie na dłużej. Nie lubię być głodna, ale nie lubię też czuć się najedzona.
Tak właśnie rozumiem sytość- żeby nie ssało, ale żeby też nie czuć się
ociężale i sennie:-)
A co do chleba, to przed chwilą poszukałam w necie:

chleb biały: IG =90
chleb pełnoziarnisty lub z otrąb: IG= 50
chleb żytni pełnoziarnisty: IG=40 (żytni to to samo, co razowy? może być
razowy nie- żytni?)

U mnie to działa- po razowym, dłużej czuję się syta. Szukałam
pełnoziarnistego, bo lubię, jak mi te ziarenka strzelają pod zębami:-) a to
się okazuje, że on ma na dodatek niższe IG. Super:-)

> Aha, jeszcze jedno. Gdy bylem na MM i zjadlem cos o duzym IG to czulem
> wtedy ociezalosc w zoladku. Masz tak jak jesz ktorys z tych chlebow?

Hmm, ociężałości nie czuję po żadnym (może to zależy od tego, ile się tego
chleba zje? ). Ale podobno niektórzy mają kłopoty z trawieniem razowego-
może stąd ta ociężałość w żołądku u Ciebie?

pzd. Wiedzma:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2004-02-08 17:10:41

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Dunia" <d...@n...o2.pl> napisal w wiadomosci
news:4023B448.6010504@nielubiespamu.o2.pl...

> Sowo, ale jesli chodzi o pieczenie chleba, to - i mysle, ze pare osob
> tutaj to potwierdzi - nawet nie ma sie czego uczyc. latwizna, powaznie

? To pójde na prk zapytam.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2004-02-08 17:15:29

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Evunia" <j...@s...net> napisał w wiadomości
news:1xww3iutmmon7$.lmc37go81ows$.dlg@40tude.net...

> Moja mama ma miksery i roboty a i tak robi wszystko ręcznie ;) Ale cóż, ja
> nie jestem taka pracowita i wiecznie szkoda mi życia na spędzanie go w
> kuchni.

Ja Twoja mamę rozumiem - jak sobie pomyślę, że musze potem to ustrojstwo
umyć, to wole sama pokroić. :-)

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2004-02-08 17:23:59

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c04vnf$f77$1@kastor.ds.pg.gda.pl...

> chleb żytni pełnoziarnisty: IG=40 (żytni to to samo, co razowy? może być
> razowy nie- żytni?)

Chleb żytni to chleb z mąki zrobionej z żyta. Może być razowy, może być
biały.

Chleb razowy (może być żytni, może być pszenny, lub mieszany) to chleb z
mąki razowej, czyli nie białej oczyszczonej, tylko z mąki z całych ziaren
(pełnoziarnisty). Ta biała jest tylko ze środków.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2004-02-08 17:38:26

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend Wiedźma ( w...@t...pl ) wrote :
> > Stad chleb ze sklepu ma idealnie rowne kromki,idealnie rowno pokrojone,
> niek
> > kruszace sie i z dlugim termonem waznosci.
> A to nie wiem, ten nie jest krojony, a termin ważności- 3 dni. Kurcze, to
> ja go zjeść nie zdąże...

Możesz trzymać w lodówce, bądź zamrozić (kromki) :)
Pzdr.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2004-02-09 08:29:01

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

Sun, 8 Feb 2004 18:15:29 +0100, na pl.misc.dieta, Sowa napisał(a):

> Ja Twoja mamę rozumiem - jak sobie pomyślę, że musze potem to ustrojstwo
> umyć, to wole sama pokroić. :-)

A wcale, że nie :)
Mama miała kiedyś takiego robota "Bartka" i rzeczywiście to był horror,
żeby toto umyć, więc i ja się nie dziwię. Natomiast w tych nowoczesnych
wszyztko mocuje się i zdejmuje za pomocą jednego malutkiego obrotu, słychać
takie "klik" i gotowe ;) No i części do mycia jest bardzo mało i myją się
piorunem :)

Sorki, że tak późno odpowiadam, ale wczoraj nie miałam czasu nawet zajrzeć
do postów.


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2004-02-09 08:47:54

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Wiedźma" <w...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Możesz trzymać w lodówce, bądź zamrozić (kromki) :)
> Pzdr.
> Iwona
>
dzięki za radę, pokroiłam i na razie wylądował w lodówce:-)

pzd. Wiedzma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2004-02-09 08:52:02

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Wiedźma" <w...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chleb żytni to chleb z mąki zrobionej z żyta. Może być razowy, może być
> biały.
>
> Chleb razowy (może być żytni, może być pszenny, lub mieszany) to chleb z
> mąki razowej, czyli nie białej oczyszczonej, tylko z mąki z całych ziaren
> (pełnoziarnisty). Ta biała jest tylko ze środków.
>
Aha, dzięki za wyjaśnienie:-) Czyli razowy to pełnoziarnisty, tak? Hmm, to
ciekawe, po co piszą na chlebie obie nazwy ("razowy pełnoziarnisty") skoro
to to samo? Żeby osoby niezorientowane dały się nabrać, że kupują podwójne
zdrowie?;-p Czy może "zrobiony z mąki pełnoziarnistej" to nie to samo co
"pełnoziarnisty"?

pzd. Wiedzma, jeszcze ciut zakręcona:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2004-02-09 08:55:48

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb
Od: "Dunia" <d...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

>Wiedźma:

>Potrzebna jest tylko foremka keksowka i piekarnik,

Do mojego chlebka to nawet foremka jest niepotrzebna :) Ciasto jest na tyle
twarde, ze mozna je zwyczajnie uformowac w bochenek i polozyc na blasze :)

Dunia

--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2004-02-09 09:00:41

Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c07hmv$j6k$1@kastor.ds.pg.gda.pl...

> Aha, dzięki za wyjaśnienie:-) Czyli razowy to pełnoziarnisty, tak? Hmm, to
> ciekawe, po co piszą na chlebie obie nazwy ("razowy pełnoziarnisty") skoro
> to to samo? Żeby osoby niezorientowane dały się nabrać, że kupują podwójne
> zdrowie?;-p Czy może "zrobiony z mąki pełnoziarnistej" to nie to samo co
> "pełnoziarnisty"?

Mąka razowa to mąka pierwszego przemiału.
Chleb pełnoziarnisty oznacza, że jest upieczony w 100% z mąki z
pełnego przemiału, a ziarna wcale nie muszą być całe. Po prostu nie dodajesz
w ogóle białej mąki a mąka pełnoziarnista jest nie oczyszczona, czyli
zawiera całe ziarno, tylko zmielone. Typ mąki powyżej 2000. Biała mąka to
typ od 400 do 650. Z reguły tzw. chleb razowy piecze się z mąki razowej z
dodatkiem białej (40% + 60%), a pełnoziarnisty jest w 100% z razowej.

Pozdrawiam,
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Atkins i arytmia
Jajeczko jajeczku...
Eskimo diet, ciąg dalszy
zerwanie z nalogiem 'Coca-Cola'
to w koncu swinka czy rybka?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »