« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2004-02-09 09:11:09
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Mąka razowa to mąka pierwszego przemiału.
> Chleb pełnoziarnisty oznacza, że jest upieczony w 100% z mąki z
> pełnego przemiału, a ziarna wcale nie muszą być całe. Po prostu nie
dodajesz
> w ogóle białej mąki a mąka pełnoziarnista jest nie oczyszczona, czyli
> zawiera całe ziarno, tylko zmielone. Typ mąki powyżej 2000. Biała mąka to
> typ od 400 do 650. Z reguły tzw. chleb razowy piecze się z mąki razowej z
> dodatkiem białej (40% + 60%), a pełnoziarnisty jest w 100% z razowej.
No ok, czyli chleb pełnoziarnisty jest w 100% z mąki razowej, czyli z
pełnego (pierwszy i pełny to to samo?) przemiału. To po co pisać jeszcze na
etykietce, że jest razowy (na moim jest napisane "chleb razowy
pełnoziarnisty")? Tego dalej nie rozumiem. Skoro dopisali, że jest razowy,
to dosypali do niego tej białej mąki?
pzd. Wiedzma, still confused
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2004-02-09 09:17:17
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c07iqo$l3j$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
> pzd. Wiedzma, still confused
so, przeczytaj mojego posta again;-)))
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2004-02-09 10:17:30
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> so, przeczytaj mojego posta again;-)))
Czytalam czytałam, ale albo mam zaćmę, albo nie wiem- bo dalej nie widzę
sensu pisać na pełnoziarnistym chlebie, że on jeszcze razowy, skoro
pełnoziarnisty jest w 100% z mąki razowej, a razowy w 40% (najczęściej).
Powinno wystarczyć samo "pełnoziarnisty", bo wg Twojej definicji
pełnoziarnisty oznacza samo w sobie, że jest razowy (z mąki razowej).
No nic, może cos źle zrozumiałam. I tak bywa:-)
pzd. i dzięki za próby wyjaśnienia:-)
Wiedzma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2004-02-09 22:50:13
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c07mn5$rom$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
> > so, przeczytaj mojego posta again;-)))
>
> Czytalam czytałam, ale albo mam zaćmę, albo nie wiem- bo dalej nie widzę
> sensu pisać na pełnoziarnistym chlebie, że on jeszcze razowy, skoro
> pełnoziarnisty jest w 100% z mąki razowej, a razowy w 40% (najczęściej).
> Powinno wystarczyć samo "pełnoziarnisty", bo wg Twojej definicji
> pełnoziarnisty oznacza samo w sobie, że jest razowy (z mąki razowej).
> No nic, może cos źle zrozumiałam. I tak bywa:-)
Nie chciałbym Ci coś ściemnić ale pełnoziarnisty
czyli z pełnego przemiału, dzieli się na razowy
- czyli żytni oraz graham - czyli pszenny.
Nie chce mi się tego sprawdzać ale tak to było
za czasów mojego dzieciństwa kiedy jeszcze
wszystko było proste ;) mam nadzieje że mnie ktoś poprawi
jakby co.
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2004-02-10 07:59:23
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wp.pl> napisał w wiadomości
news:c092ve$q9f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> - czyli żytni oraz graham - czyli pszenny.
E, chyba jednak nie - mąka graham, to mąka żytnia, pszenna, lub inna z
pełnego przemiału ale jeszcze grubsza niż razowa.
Razowa jest drobniej zmielona, czasami częściowo przesiana, żeby odrzucić
najgrubsze cząstki.
Graham jest najmniej dokładnie zmieloną mąką - i najzdrowszą, choć raczej
trzeba ja mieszać z lżejszymi mąkami bo wychodzą z niej produkty ciężkie,
ciemne i gorzkawe.
Teraz robią takie szukane graham - dosypują trochę mąki grahama do zwykłej
białej i robią prawie białe pieczywo od nazwą grahama. :-/
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2004-02-10 08:37:39
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
> Teraz robią takie szukane graham - dosypują trochę mąki grahama do zwykłej
> białej i robią prawie białe pieczywo od nazwą grahama. :-/
ehh, a szkoda, bo jak przeczytałam początek, to sie ucieszyłam:-) lubię
bułki grahamki, ale one mi się wydawały bardziej zbliżone do białych niz
chleb razowy czy pełnoziarnisty- może jadłam te oszukane
pzd. Wiedzma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2004-02-10 08:41:55
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Nie chciałbym Ci coś ściemnić ale pełnoziarnisty
> czyli z pełnego przemiału, dzieli się na razowy
> - czyli żytni oraz graham - czyli pszenny.
> Nie chce mi się tego sprawdzać ale tak to było
> za czasów mojego dzieciństwa kiedy jeszcze
> wszystko było proste ;)
jak ja byłam mała, to tez było prosto- był chlebuś biały i czarny;-p
teraz sie okazuje, że biały to źle, ale jak za czarny, to tez niedobrze, bo
pewnie karmel, a najlepiej to upiec samemu
To jest dopiero skomplikowane;-p
> mam nadzieje że mnie ktoś poprawi
> jakby co.
ja tak po cichu mam nadzieję, że może juz nie, bo w końcu skończyła sie moja
rozterka i znów moge spać spokojnie;-))))))
pzd. Wiedzma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2004-02-10 09:07:01
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c0a58j$v4e$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
>
> > Teraz robią takie szukane graham - dosypują trochę mąki grahama do
zwykłej
> > białej i robią prawie białe pieczywo od nazwą grahama. :-/
>
> ehh, a szkoda, bo jak przeczytałam początek, to sie ucieszyłam:-) lubię
> bułki grahamki, ale one mi się wydawały bardziej zbliżone do białych niz
> chleb razowy czy pełnoziarnisty- może jadłam te oszukane
Bułka Grahamka powinna być dość ciężka w porównaniu do innych bułek tej
samej wielkości.
Jak jest leciutka i puszysta w środku, to lipa jest nie grahamka.
W Gdańsku kupowałam kiedyś takie podłużne bułki grahamki - na pewno miały
tej mąki w sobie dużo, były ciężkie i ciemnawe w środku (ale nie brązowe
bawione karmelem, tylko takie "razowe" właśnie).
Inna sprawa, że nie sądzę, aby było w sprzedaży pieczywo tylko z mąki
graham - nie było by zbyt smaczne po prostu.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2004-02-10 09:29:30
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"> Bułka Grahamka powinna być dość ciężka w porównaniu do innych bułek tej
> samej wielkości.
> Jak jest leciutka i puszysta w środku, to lipa jest nie grahamka.
> W Gdańsku kupowałam kiedyś takie podłużne bułki grahamki - na pewno miały
> tej mąki w sobie dużo, były ciężkie i ciemnawe w środku (ale nie brązowe
> bawione karmelem, tylko takie "razowe" właśnie).
masz racje, te podluzne sa ciężkie, są tez takie małe okrągłe- te to jak
puch dosłownie:-) to teraz już będę wiedziała, jakie wybierać:-)
dzięki Sowo (masz piekarzy w rodzinie czy co?;-) skąd Ty tyle wiesz o tym
pieczywie?;-) )
pzd. Wiedzma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2004-02-10 10:15:35
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami" - przepismy friend Barbara Anna ( b...@o...pl ) wrote :
> CHLEB PELNOZIARNISTY
> 25 g drozdzy (pol kostki polskiej, 2/3 francuskiej/niemieckiej)
Czy moglabys rozwiac moje watpliwosci, czy chodzi o 25g drozdzy, czy tez o
pól kostki czyli 50g???
Pzdr.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |