Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: cholesterol a dieta optymalna
Date: Fri, 19 Sep 2008 23:30:45 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 87
Message-ID: <gb15n9$f61$1@news.onet.pl>
References: <galian$pv$1@news.onet.pl> <garoc5$79e$1@inews.gazeta.pl>
<gas0cf$pek$1@news.onet.pl> <gasjbs$6ua$1@inews.gazeta.pl>
<gau6gs$mmp$1@news.onet.pl> <gauld2$vpf$1@news.onet.pl>
<gb0r65$hgg$1@news.onet.pl>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: acso117.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1221859881 15553 83.11.42.117 (19 Sep 2008 21:31:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Sep 2008 21:31:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Sender: Cy0aHKsUDD8OLpocud/zSAcogj2IY7cL
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61248
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> napisał w wiadomości
>
> Cholesterol ogólny - 323 mg/dl
> HDL - 84,2 mg/dl (tj. 26% chol. ogólnego)
> LDL - 226 mg/dl
> Trójglicerydy - 65 mg/dl
> Glukoza - 5,37 mmol/l
>
> Miażdżyca rozwija się, gdy poziom HDL jest poniżej 20% chol. ogólnego.
Wow, a kto określił ten procent? Bo ja mam w takim razie jeszcze wyższy od
Ciebie, całkowity 268, HDL 78, co daje ponad 29% cholesterolu całkowitego! A
okulista już dawno mi powiedział, że mam zmiany zwyrodnieniowe w naczyniach
krwionośnych;-(
> Należy również dbać, aby trójglicerydów było poniżej 60 mg%(powstają z
> nadmiaru zjedzonych węglowodanów, a następnie są przetwarzane na
> cholesterol
> i odkładają się np. wewnątrz ścianek tętnic).
Trójglicerydy mam 82, ale bywało i około 50. Naprawdę trójglicerydy powstają
z nadmiaru węgli? Jakieś źródło tych informacji?
> I tu dodam:
> Wszyscy stale mylą cholesterol obecny w świetle naczyń krwionośnych z
> cholesterolem obecnym wewnątrz ścian tętnic.
Ja nie mylę. Ale skoro mam zmiany zwyrodnieniowe, to chyba to miażdżyca?
Wiem, wiem, miałam robić doppler, ale nie wiem, których żył czy tętnic
doppler robić.
> I co więcej - badanie naukowe, o którym wspomniała Monaluiza w linku, jaki
> podałam wcześniej, wykazało że wzmianach miażdżycowych nie ma tłuszczu
> zwierzęcego (!), za to są tłuszcze z USZKODZONEGO omega 6 (!)
Znaczy oliwa z oliwek do pieczenia odpada? Coś czytałam o tzw. umiarkowanych
temperaturach, że wtedy jest ok, ale nie podano przedziału tych temperatur.
A piekę zawsze w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 st.
Czyli lepiej piec na smalcu?
>
> ----------------------------------------------------
-----Cytat:
> 8.Już w 1994 niemieccy naukowcy opublikowali badania składu blaszki
> cholesterolowej. Ku ich zdumieniu nie znaleziono w niej w ogóle tłuszczu
> zwierzęcego !! którego lekarze każą unikać, bo. z niego tworzy się blaszka
> cholesterolowa. !! ? . Co jednak znaleziono ? A to, że blaszka, czyli
> złogi
> cholesterolu składały się z USZKODZONEGO Omega 6 ! Gdzie takie coś jest ?
> W
> olejach roślinnych obrabianych termicznie i chemicznie. Gdzie takie oleje
> są? Przed wszystkim w supermarketach ! Proces produkcyjny prawie każdego
> oleju roślinnego w nich sprzedawanego uszkadza zawarty w nich Omega 6 w
> taki
> sposób, że biochemicznie staje się prawe bezużyteczny. Dlatego coraz
> częściej zaczyna się mówić o NIEDOBORZE Omega 6 i NADMIARZE Omega 3,
> a przecież mówi się nam, żeby dodawać, suplementować Omega 3 !! Czyli .
> na odwrót. Szokujące?
Zaraz, a skąd mamy ten nadmiar omega 3? Bo chyba omega 6 nie zamieniły się
w omega 3 w czasie uszkadzania termicznego, co? Hę? To raczej nie jest
szokujące, ale jakieś takie nielogiczne w toku tego wywodu.
> Może i tak, ale .wielu naukowców amerykańskich powoli zadaje sobie teraz
> pytanie : Przez ostanie 40 lat populacja USA została zdecydowanie
> przestawiona na konsumpcję olejów roślinnych, one są wszędzie, dodaje się
> je
> niemalże do wszystkiego, a ilość zawałów wzrasta - dlaczego? Wielu z nich,
> po opublikowaniu badań niemieckich zaczyna to już razem łączyć.
> Żeby była sprawa jasna : oleje roślinne, w niewielkich ilościach, są
> bardzo
> pożądane, ale . tylko wtedy kiedy molekuły Omega 6 (tych w olejach
> roślinnych jest najwięcej) nie są uszkodzone. Jest jeszcze jeden aspekt.
> Dowiedziono, że wolne rodniki również powodują utlenienie LDL-u, czyli
> zamieniają go, lekko mówiąc, w formę cholesterolu bardzo dla naszych
> tętnic
> nieprzyjazną. Skąd się biorą wolne rodniki ? Według biochemii człowieka
> (nie według mnie !!! więc proszę na mnie gromów nie sypać) z nadmiernego
> spożycia olejów roślinnych szczególnie bogatych we frakcję
> wielonienasyconą.
> Który to jest taki olej?- prawie KAŻDY!
No oliwa z oliwek i rzepakowy zawierają więcej jednonienasyconych chyba?
> Kiedy jeszcze powstaje przeogromna
> ilość wolnych rodników?
Kiedy palimy papierosy:-)
Pozdr.
A.
|