Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "ffiona" <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: cholesterol a dieta optymalna
Date: Tue, 23 Sep 2008 00:07:29 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 99
Message-ID: <gb9524$siv$1@news.onet.pl>
References: <galian$pv$1@news.onet.pl> <garoc5$79e$1@inews.gazeta.pl>
<gas0cf$pek$1@news.onet.pl> <gasjbs$6ua$1@inews.gazeta.pl>
<gau6gs$mmp$1@news.onet.pl> <gauld2$vpf$1@news.onet.pl>
<gb0r65$hgg$1@news.onet.pl> <gb15n9$f61$1@news.onet.pl>
<gb5is7$efc$1@news.onet.pl> <gb88an$q5o$1@news.onet.pl>
<gb8v27$87b$1@news.onet.pl>
Reply-To: "ffiona" <f...@d...pl>
NNTP-Posting-Host: acrb93.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1222121348 29279 83.11.3.93 (22 Sep 2008 22:09:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2008 22:09:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Sender: Cy0aHKsUDD8OLpocud/zSAcogj2IY7cL
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61270
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> napisał w wiadomości
> Źle mnie zrozumiałaś. Zadałaś pytanie:
> "Naprawdę trójglicerydy powstają z nadmiaru węgli? Jakieś źródło tych
> informacji?", więc Ci lapidarnie odpowiedziałam: Biochemia?
> I dalej dałam ewidentny przykład z życia wzięty, który oczywiście Ty
> zignorowałaś, bo tak naprawdę, to masz ochotę potrollować, prawda?
A co to znaczy trollować? Jeśli masz na myśli wygłupianie się, to nie, nie
na to mam ochotę. Chyba widać?
Przecież nie zignorowałam przykładu z życia (świń), zapytałam, jak się ma
otłuszczenie ciała do poziomu trójglicerydów, bo podałaś świnie jako
tuczniki, które się tuczy węglami. Jaki jest poziom ich trójglicerydów? Bo
choć są grube, mogą mieć poprawne wartości, prawda?
> Oczywiście, że odpowiedzi znajdziesz w Biochemii, np. tu:
> http://www.drmichalak.pl/data/biochemia_w7.htm
Przeczytałam, dzięki.
>
>> Czyli poziom trójglicerydów we krwi i otłuszczenie ciała są
>> wprostproporcjonalne?
>
> A skąd ten pomysł? W naturze nic nie jest tak proste jak byś sobie
> życzyła.
Jak to skąd? Sama powiedziałaś, że świnie tuczy się węglami w kontekście
wysokiego poziomu trójglicerydów, które z węgli powstają.
>
>> Bo ja znam ludzi, którzy mają trójglicerydy rzędu 3000, a są całkiem w
>> normie BMI...
>
> No właśnie... 8)
> Norma BMI nie jest równoznaczna ze zdrowiem.
No tak, ale mówiłyśmy o związku trójglicerydów z tuczeniem świń węglami.
>
>> Naprawdę w żyłach nie odkłada się cholesterol? Nie dowierzam.
>
> Trudno, ale nie przejmuj się, nie jesteś w tym poglądzie wyjątkiem ;)
> Dla wielu ludzi żyły i tętnice - to to samo. Ja w każdym razie o miażdżycy
> żył nie słyszałam. A Ty zapewne słyszałaś, skoro poddajesz w wątpliwość
> jej
> brak (?)
Nie wyraziłam poglądu, tylko niedowierzanie. Słyszeć, to nie słyszałam, a
szukać mi się nie chciało na razie. W końcu mogę zapytać ludzi w grupach,
nie?
>
> A Instytutowi Żywności i Żywienia ufasz, chociaż sobie zaprzeczają?
> W ich piramidzie na przykład nie znajdziesz masła, ale zalecają margaryny,
> a
> przede wszystkim zalecają jako główne żywienie - paszę zbożową...
Prawdę mówiąc nie mam kontaktu z Instytutem Żywności i Żywienia. Ale
dowierzam, że produkty zbożowe powinny zająć naczelne miejsce w piramidzie
żywienia, bo ja mam odwrotnie, cholera. I to mi na dobre nie wychodzi.
>> Chlesterol głównie produkowany jest przez sam organizm, a nie przyjmowany
>> z pożywieniem - autor twierdzi, że nawet 60% cholesterolu przyjmujemy w
>> pokarmach!
>
> Czegu tu nie rozumiesz? Weganie nie jedzą go wcale, a optymalni sporo.
> Ilość
> wytwarzana przez organizm jest regulowana DIETĄ właśnie.
Mówię o tym, że 80-90% cholesterolu wytwarza sam organizm, a ten facet
pisze, że 60% przyjmujemy z pożywieniem.
>
>
>> Sprzeczność z tym, co wcześniej cytowałaś: Wegetarianie " spożywają zatem
>> za dużo omega 6 a za mało omega 3"
>> Wcześniej było: "Dlatego coraz częściej zaczyna się mówić o NIEDOBORZE
>> Omega 6 i NADMIARZE Omega 3". Pytałam skąd się biorą te omega 3, ale
>> zignorowałaś moje pytanie w tamtym kontekście, bo chyba nie z
>> przekształcania omega 6 w omega 3.
Znowu zignorowałaś.
>> Aa, to tekst tłumaczony, czyli tłumacz okazał się nie na poziomie pewnie,
>> hehe.
>
> No, załapałaś, hehe ;)
Mądra jestem, nie? ;-)
>
> Oczywiście, że stoi w sprzeczności.
> Dlatego sugerowałam Ci, zebyś czytała ze zrozumieniem i biorąc pod uwagę
> mnożące się sprzeczności w wywodach owych "znawców" tematu, zdobyła się na
> własne wnioski. Ale to oczywiście Twoja sprawa, jakie będą te Twoje
> wnioski.
Jasne, dzięki!
Pozdr.
A.
|