« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-19 12:40:47
Temat: chwalę klopsiki szwedzkieNiedawno Wacek podawał oryginalny przepis na klopsiki szwedzkie i sosik do
nich, zrobiłam wczoraj i po prostu pychotka. Polecam wszystkim - zgodnie z
przepisem podałam z żurawinami i tłuczonymi ziemniakami ze śmietanką do tego
dodałam gotowane warzywa (kalafior, marchewka, brokuły). Po prostu suuuuper!
Wielkie dzięki !!!
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-19 15:47:30
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieDopiero po zadaniu pytanie o mielone inaczej przczytalem tego posta.
Siegnalem do archiwum i znalazlem. Na szczescie wszystkie skladniki poza
zurawina mialem. rzeczywiscie smaczne. Dzieciom tez smakowalo choc corka nie
byla zachwycona sosem
Czarek
Użytkownik "Kama" <k...@p...pakiet24.pl> napisał w wiadomości
news:b0e625$hp5$1@news.tpi.pl...
> Niedawno Wacek podawał oryginalny przepis na klopsiki szwedzkie i sosik do
> nich, zrobiłam wczoraj i po prostu pychotka. Polecam wszystkim - zgodnie z
> przepisem podałam z żurawinami i tłuczonymi ziemniakami ze śmietanką do
tego
> dodałam gotowane warzywa (kalafior, marchewka, brokuły). Po prostu
suuuuper!
> Wielkie dzięki !!!
> Kama
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 19:14:43
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkiemozesz podac ten smaczny przepis bo cos nie moge go znalesc w archiwum...z
gory dziekuje Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 21:51:08
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkie
Użytkownik "Kasia" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0et87$1pi$1@news.tpi.pl...
> mozesz podac ten smaczny przepis bo cos nie moge go znalesc w archiwum...z
> gory dziekuje Kasia
Wklejam z archiwum:) Pozdrowienia, Kasia S.
" Ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej:
500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl smietanki, mleka albo wody
1 mala cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 lyzki stolowe masla albo margaryny
sol, pieprz itp
1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracy, (ale nie na
bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni zeby osmazyly sie rowno
ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i tluczonymi
ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie to po polsku
nazywa).
4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI
Dokladny przepis na sos moge opisac jezeli ktos ma taka potrzebe :)
Pozdrowienia Wacek "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-20 13:42:22
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieCzy to maslo to nalezy dodac do miesa czy jest ono przeznaczone do
smazenia?Pozd.Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-20 14:36:16
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieKasia wrote:
> Czy to maslo to nalezy dodac do miesa czy jest ono przeznaczone do
> smazenia?Pozd.Kasia
Do smażenia, ja smażyłam na roślinnym
A klopsiki... zostało już po nich tylko wspomnienie...
Robiłam wielokrotnie, ale wcześniej nie wiedziałam, że trzeba dodać
tej śmietany a nie mleka - smak jest niepowtarzalny:-))))
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-20 14:38:38
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieKasia S. wrote:
> Wklejam z archiwum:) Pozdrowienia, Kasia S.
>
> " Ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej:
>
/ciach przepis na klopsiki/
Konieczny jest tez sos! Ja dałam 30% kremówkę!!!!!!!!
Podaję przepis zgodnie za Wackiem:
Sosik:
1 lyzka stolowa maki
2 dl smietanki lub mleka (vispgrädde eller mjölk)
1 kostka rosolowa
sol, bialy pieprz
1. Zagotuj bulion z 2,5 dl wody z jedna kostka rosolowa
2. Odstaw z ognia i posyp pozostalosci tluszczu na patelni po smazeniu
"köttbullarow" maka, wymieszaj aby tluszcz wessal sie w make i
rozprowadz
grudki
3. Postaw znowu na ogniu i mieszaj to z gotowym bulionem
4. Rozprowadz smietana, ogrzej troche i pogotuj to mieszajac
5. Dodaj do smaku soli albo chinskiej soji oraz pieprz.
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-21 10:21:12
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieBuuuuuuuu a ja dodalam do miesa mleka i jakies takie nie za bardzo rozniace
sie wyszyly od tych moich co je robie czasami....nastepnym razem zrobie ze
smietanka-ale czy to ma byc 30% czy jakas inna?
Pozdrawiam KAsia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-21 12:57:54
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkieKasia wrote:
> Buuuuuuuu a ja dodalam do miesa mleka i jakies takie nie za bardzo
> rozniace sie wyszyly od tych moich co je robie czasami....nastepnym
> razem zrobie ze smietanka-ale czy to ma byc 30% czy jakas inna?
> Pozdrawiam KAsia
Ja też zawsze robiłam z mlekiem, ale widocznie ten smak i tą
delikatność klopsiki zawdzięczają śmietance. Nie wiem czy może być
inna, ja szarpnęłam się na 30% (jak tak dalej będę próbować grupowych
przepisów to będę grubsza niż wyższa :-0)
W przepisie jest napisana vispgradde - to jest śmietana słodka czyli
po naszemu śmietanka (już kiedyś była dyskusja o tym że śmietana to
jest kwaśna a śmietanka słodka)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-25 12:10:14
Temat: Re: chwalę klopsiki szwedzkie
> Wklejam z archiwum:) Pozdrowienia, Kasia S.
>
> " Ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej:
>
> 500 g mieszanego mielonego
> 1 jajko
> 2-3 dl smietanki, mleka albo wody
> 1 mala cebula
> 0,5 dl bulki tartej
> 2 gotowane, zimne ziemniaki
> 2 lyzki stolowe masla albo margaryny
> sol, pieprz itp
Mam takie pytanko... Co oznacza skrót "dl" bo nie wiem ile dać tej
śmietany i bułki tartej. Pozdrawiam grupę i proszę o odpowiedź...
Kruszynka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |