From: "Tomek Wilicki" <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.soc.wegetarianizm
References: <a0pfsb$pa4$1@news.tpi.pl> <a0ukdq$t0i$1@news.tpi.pl>
<a0un68$4si$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a0uoe1$l8a$1@onyx.icpnet.pl> <3...@o...most.org.pl>
<a12r5h$846$5@news.tpi.pl>
Subject: Re: cieple posilki
Date: Fri, 4 Jan 2002 05:49:24 +0100
Lines: 104
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: dial28.jgora.dialog.net.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dial28.jgora.dialog.net.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1010119944 dial28.jgora.dialog.net.pl (4 Jan 2002 05:52:24
+0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:331 pl.soc.wegetarianizm:49183
Ukryj nagłówki
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a12r5h$846$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Roger Jackowski" <r...@o...most.org.pl> napisał w wiadomości
> news:3C3310E8.A05C02A6@ole.most.org.pl...
>
> przede wszystkim zawiera
> > > szkodliwe bialka mleka
>
> Aha, Matka Natura karmi swoje młode szkodliwymi białkami...
>
nie jestem krową...
> ktore powoduja powstawanie sluzu podczas
> > > trawienia (przemiana kazeina ---> homocysteina) oraz zakwaszaja
> > > organizm.
>
> Kazeina jest bardzo złożonym białkiem zawierającym wszystkie aminokwasy
> zarówno egzo jak i endogenne, a także związki wapnia i fosforu.
> Co to jest ta tajemnicza homocysteina i w jakiej reakcji powstaje?
> Dlaczego jest szkodliwa i co ma wspólnego ze śluzem?
>
Homocysteina, aminokwas siarkowy nie wchodzący w skład białek
Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących, że zwiększone stężenie
homocysteiny jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy naczyń
i uszkodzenia śródbłonka naczyniowego. Wiadomo, że w warunkach in vitro
homocysteina może bezpośrednio hamować wzrost komórek śródbłonka.
3-4-krotne zwiększenie stężenia homocysteiny we krwi prowadzi do istotnego
nasilenia tworzenia neointimy
http://dialped.pl/prezent/sl/sld002.htm
tu masz skąd pochodzi
Homocysteina jest pośrednim aminokwasem siarkowym powstającym w trakcie
przemian ustrojowych metioniny, pochodzącej z białka obecnego w diecie. U
osób zdrowych większość homocysteiny ulega metabolizowaniu (poprzez
remetylację) do metioniny lub transsulfurację do cystationiny i dalej do
cystyny. Niezbędnym substratem do reakcji metylacji jest pochodna kwasu
foliowego - metylotetrahydrofolian, a kofaktorem tej reakcji jest pochodna
witaminy B12. W drugim szlaku metabolicznym homocysteiny (transsulfuracja)
bierze udział witamina B6.
tu opisane
http://www.dialped.pl/teksty/homoc/homoc1.html
a stąd się wzięło
skąd ten śluz akurat to nie wiem...a dlaczego akurat kazeina rogera musisz
zapytać
sporo tluszczu
> > > mlecznego, ktory jest niekorzystnym rodzajem tluszczu
>
> Znów: Aha, to Matka Natura wymyśliła niekorzystny rodzaj tłuszczu, żeby
jej
> małe chodziły do lekarza.
>
musi być że dla niemowlaka korzystny......znaczy dla cielaka
produkty nabialowe zawieraja cholesterol.
>
> Bardzo potrzebny związek do budowy błon komórkowych i jako prekursor wielu
> hormonów. Jeżeli go nie zjemy, to wątroba i tak wyprodukuje tracąc energię
i
> surowce.
>
a jak dostarczymy go za dużo? cukry też są potrzebne, a dostarczanie ich w
niewłaściwy sposób kończy się katastrofą
> > > wszystkie te cechy wystepuja w znacznie wiekszej koncentracji w
> > > serach twardych, ktore sa jednym z najbardziej niezdrowych
> > > produktow zywnosciowych dostepnych w handlu.
>
> Dlatego też Francuzi, namiętni zjadacze twardych serów znacznie rzadziej
> chorują na choroby serca niż pozostała część Europy. :-)
>
a nie z powodu innych "cech" ich diety? skąd taka pewność?
> oprocz trudno
> > > strawnego bialka,
>
> Myślę Roger, że szkoda czasu na komentowanie dalszej części tego ...... .
>
w sumie szkoda że rogera nie ma, bo ja tam mogę po sieci poszperać ino, a
wiadomo jaka jest jakość publikacji w sieci...
tomek
|