Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Paweł 'Róża' Różański" <r...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.soc.wegetarianizm
Subject: Re: cieple posilki
Date: Sun, 06 Jan 2002 15:21:18 +0100
Organization: QPR & WBiA
Lines: 44
Sender: r...@f...onet.pl@pf145.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <a...@r...of.many.colours>
References: <a0pfsb$pa4$1@news.tpi.pl> <3...@o...most.org.pl>
<a13t0j$bmf$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf145.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1010389206 20749 217.98.224.145 (7 Jan 2002 07:40:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2002 07:40:06 GMT
User-Agent: Xnews/4.11.09 Hamster/1.3.23.4
X-Bands: Android, WBiA
X-Face: "?i`wodtX(jKyW}n@GEak>tHiY}7t?ZnZ>E|iDK^zIHg5{8zYV;z14z"p'hT[>ohx9=xReZ`-Hu19
F~[9}!&(54lR\bBJn,DxpT7H%sxIrV9;G\ca_#Izlk-<O.^^.b=R*b~NDFPT5Q`/BA)7Y8W{"n6|:
_`VkGiur<xbSV>x"8~z3F@r/.s*^e3yXg8LUIM}%CUqhFa
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:532 pl.soc.wegetarianizm:49630
Ukryj nagłówki
Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> wrote in
news:a13t0j$bmf$2@news.tpi.pl:
> Ciepły posiłek podgrzewa żołądek, a jak twierdzi Medycyna Chińska,
Medycyna Chińska (tm) ma się rozumieć?
> tylko rozgrzany żołądek trawi pokarmy. Zresztą nie trzeba MCH, aby
> stwierdzić, że reakcje chemiczne w wyższej temperaturze szybciej
> zachodzą.
Te szkodliwe też (to do długości życia).
> Po drugie, to energia cieplna dostarczona z pokarmem pozwala
> zmniejszyć SPM (szybkość podstawową metabolizmu), czyli ilość energii
> jaką organizm musi wytworzyć na swoją obsługę. Może nie jest tego dużo,
> ale nawet to się liczy.
Prawda, jeśli jest nam zimno, to pokarm ciepły jest bardziej
'sycący'. W stanie właściwej temperatury organizmu nie ma potrzeby go
sztucznie dogrzewać.
> Powiedzmy, że dziennie spożywamy dwa litry
> pokarmu ( w przeliczeniu na wodę) o temperaturze 50 st. C jedząc
> pokarmy ciepłe, lub o temp. 10 st. C jedząc zimne. Daje to różnicę 40 x
> 2000 = 80 kcal.
Pomijasz różną pojemność cieplną różnych rodzajów pokarmów. Poza tym
10 st. C to jedzenie zimne, normalnie je się takie o temp. pokojowej.
> Przeliczając to na lata życia przy założeniu, że np. dla SPM 1600 kcal
> będzie to 100 lat, to te 80 kcal zmniejszy długość życia o 5 lat.
Czemu zmniejszy? Bo komórki będą pracować i się szybciej zużyją? Weź
pod uwagę, że jak jesz zawsze ciepłe, to komórki (fakt, że inne) muszą
pracować, żeby pozbyć się nadmiaru ciepła z organizmu.
IMO najlepiej jeść jedzenie o takiej temp., żeby nam pasowało. W
końcu nikt przemarznięty nie sięgnie po lody, ani nikt spocony nie będzie
pił gorącej herbaty, jak ma coś zimnego do picia.
--
/**** Nachyl się nad wanną, wskocz do niej po szyję ****\
***** Wszyscy umarliście - ja jedyny żyję *****
\**** P.K.Dick ****/
|