Strona główna Grupy pl.misc.dieta cieple posilki

Grupy

Szukaj w grupach

 

cieple posilki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 137


« poprzedni wątek następny wątek »

91. Data: 2002-01-16 22:57:58

Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwonka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a24fm9$52d$1@news.onet.pl...

> i o jakim bialku tam mowa? tak z ciekawosci pytam
> iwon(k)a

Mowa o kilkunastu enzymach pracujących w cyklu glikolizy.
Wszystko co pracuje, to się zużywa.

Pozdrawiam
Leszek
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


92. Data: 2002-01-16 23:26:23

Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Daruma" <d...@u...reply-to.invalid> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.a4ahnj.hdd.daruma@l2p47a.ihar.edu.pl...
> W artykule <a22f04$aot$1@news.tpi.pl> Leszek Serdyński napisał(a):
>
> > osteoporoza - pekanie kości, kruchość.
> > powód- zbyt mało białka tworzącego elastyczną siateczkę trzymającą
kruche
> > związki wapnia.
>
> To dlaczego osteoporoza występuje w krajach w których spozycie białka
> jest bardzo wysokie?

A jeszcze wyższe jest spożycie węglowodanów.
Czy aby na pewno te osoby, które chorują na osteoporozę, to są te same,
które nabijają średnią spożycia białka?
Chorują przeważnie starsze kobiety. NIe jedzą one golonek, tylko bułeczki i
ciasteczka. Z trawieniem też mogą mieć kłopoty. Węglowodany strawią się na
pewno, a mięso nie zawsze. Żółtek nie jadają, bo cholesterol i w tym wieku
nie wolno. Kazeina z mleka też może nie być w tym wieku strawna. Może w tym
też tkwi przyczyna, że statystyki mówią o wzroście zachorowań na osteoporozę
wraz ze wzrostem spożycia mleka. Białko zjedzone nie oznacza wchłonięte, jak
dobrze wiesz.

>
> > Pomyśl dobrze. Gdyby nadmiar białka wypłukiwał wapń, to groziła by
krzywica,
> > a nie osteoporoza.
>
> Nie słyszałem o krzywicy u osoby dorosłej. Masz jakieś dane na ten
> temat?

Nie mam, też nie słyszałem.

> Niedobór wapnia objawia się inaczej u dzieci a inaczej u
> dorosłych.

Uczono mnie 10 lat mechaniki. Kość jest kompozytem składającym się z
elastycznego białka i twardych, kruchych związków wapniowo-fosforowych. Taki
kompozyt zawsze jest nadmiernie elastyczny jak ma mniej tych twardych
komponentów, a staje się kruchy jak ma za mało frakcji elastycznej.
Osteoporozę można porównać do żelbetonowego słupa, z którego robotnicy
przed zalaniem betonu ukradli żelazne pręty.

>
> > Na pewno wiesz, że białka roślinne posiadają niedobory aminokwasów, więc
> > trzeba je mieszać i jeść nadmiarowo, żeby zapewnić zaopatrzenie w te
> > niedoborowe aminokwasy. Ogółem MUSISZ zjeść za dużo białka.
>
> Bzdura. Jeżeli zmieszam małe ilości białka to nie uzyskam nadmiaru
> białka. Pomysl logicznie.

To uzyskasz niedobór. Co lepsze/gorsze.?
Białka roślinne mają niedobory niektórych aminokwasów.
Jeżeli jedno białko ma niedobór A, a drugie niedobór B, to po zmieszaniu
masz właściwe ilości A i B, a dwa razy za dużo pozostałych osiemnastu
aminokwasów.


>
> > Najlepszymi antyoksydantami są witaminy A i E. Obydwie występują tylko w
> > tłuszczach. Działają wzajemnie uzupełniająco, każda na inny rodzaj
wolnych
> > rodników.
>
> Obie witaminy (lub prowitaminy) występują w roślinach.

W tłustych roślinach. :-)

>
> > Zupełnie błędne wnioski.
> > Właśnie jedząc jaja, mięso, przetwory mleczne można jeść mało białka.
Jedząc
> > rośliny TRZEBA jeść białka dużo.
>
> Jakim cudem???????

Żeby zjeść odpowiednie ilości A i B.

Pozdrawiam
Leszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


93. Data: 2002-01-17 02:46:35

Temat: Re: cieple posilki
Od: "Iwonka" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a25060$qod$1@news.tpi.pl...
>
> > i o jakim bialku tam mowa? tak z ciekawosci pytam
> > iwon(k)a
>
> Mowa o kilkunastu enzymach pracujących w cyklu glikolizy.
> Wszystko co pracuje, to się zużywa.

no ale enzymow jest od groma a i cykli tez, to czemu akurat
glikoliza?
iwon(k)a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


94. Data: 2002-01-17 07:16:29

Temat: Re: cieple posilki
Od: Daruma <d...@u...reply-to.invalid> szukaj wiadomości tego autora

W artykule <a242et$675$1@flood.xnet.com> Pszemol napisał(a):

> Osteoporoza występuje w krajach w których również zużycie
> papieru i stali jest wysokie- i co z tego?
> Osteoporoza występuje w krajach, w których chrześcijanizm
> jest religią dominującą - to wszystko przez Jezusa!

No popatrz. O tym nie pomyślałem. Dzięki za zwrócenie uwagi na inne
możliwe przyczyny osteoporozy.

> Nie przemyślałeś sobie czegoś... Jeśli białko jest zbudowane z dużej
> ilości aminokwasu A a brakuje mu aminokwasu B to gdy Ty potrzebujesz
> dużo B a mało A musisz zjeść dużo chwastu aby dostarczyć dużo B,
> i jednocześnie zanieczyszczasz organizm nadmiarową ilością A. Rozumiesz?

Widzę, że ty nie rozumiesz. Po pierwsze nie jem żadnych chwastów.
Po drugie jeżeli potzrebuję B jem białko o dużej zawartości B.
Po trzecie skąd na Boga mam wiedzieć czy akurat dzisiaj potrzebuję
dużo A czy dużo B. Mam sobie codziennie robić jakieś analizy
zawartości aminokwasów?
Po czwarte idąc twoim tokiem myślenia - jeżeli potrzebuję dużo B a
zjem mięso zwierające dużo A i B to będę miał nadmiar A.

Daruma

--
Tomasz "Daruma" Góral http://www.ihar.edu.pl/~tgoral http://www.vege.pl
mailto:d...@p...fm PGPkeyID 0x4068441B GG:2392306 ICQ:4389322
"If you can, help others. If you can't, at least don't hurt others."
-- the Dalai Lama

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


95. Data: 2002-01-17 07:32:41

Temat: Re: cieple posilki
Od: Daruma <d...@u...reply-to.invalid> szukaj wiadomości tego autora

W artykule <a251ra$ft5$1@news.tpi.pl> Leszek Serdyński napisał(a):

>> To dlaczego osteoporoza występuje w krajach w których spozycie białka
>> jest bardzo wysokie?
> A jeszcze wyższe jest spożycie węglowodanów.

Wyższe niż gdzie?
Ogólnie spozycie wszystkiego w krajach tzw. rozwiniętych jest wysokie.
Ale w porównaniu z krajami biedniejszymi względnw spożycie białka
zwierzęcego jest wyższe.

> Czy aby na pewno te osoby, które chorują na osteoporozę, to są te same,
> które nabijają średnią spożycia białka?

Nie wiem co jedzą konkretne osoby chorujące na osteoporozę. Nie znam
ich osobiście.

> Chorują przeważnie starsze kobiety.

Po menopauzie. Mówi ci to coś?
No tak zaraz powiesz, że jak już skończył im się seks to muszą
zaspokajać się batonikami.

> NIe jedzą one golonek, tylko bułeczki i
> ciasteczka.

Skąd tak dobrze wiesz co jedzą starsze kobiety?

> Z trawieniem też mogą mieć kłopoty. Węglowodany strawią się na
> pewno, a mięso nie zawsze.

A podobno mięso jest lekko strawne?


> Żółtek nie jadają, bo cholesterol i w tym wieku
> nie wolno. Kazeina z mleka też może nie być w tym wieku strawna. Może w tym
> też tkwi przyczyna, że statystyki mówią o wzroście zachorowań na osteoporozę
> wraz ze wzrostem spożycia mleka. Białko zjedzone nie oznacza wchłonięte, jak
> dobrze wiesz.

Nie rozumiem. Jeżeli kazeina z mleka jest dla tych osób niestrawna to
nie powinno być żdanej korelacji pomiędzy spożyciem mleka a
osteoporozą. A jednak jest jak sam przyznajesz.

> Uczono mnie 10 lat mechaniki. Kość jest kompozytem składającym się z
> elastycznego białka i twardych, kruchych związków wapniowo-fosforowych. Taki
> kompozyt zawsze jest nadmiernie elastyczny jak ma mniej tych twardych
> komponentów, a staje się kruchy jak ma za mało frakcji elastycznej.
> Osteoporozę można porównać do żelbetonowego słupa, z którego robotnicy
> przed zalaniem betonu ukradli żelazne pręty.

Szkoda że nie uczono cię 10 lat anatomii i fizjologi człowieka.

> Białka roślinne mają niedobory niektórych aminokwasów.
> Jeżeli jedno białko ma niedobór A, a drugie niedobór B, to po zmieszaniu
> masz właściwe ilości A i B, a dwa razy za dużo pozostałych osiemnastu
> aminokwasów.

Pod warunkiem, że wszystkie pozostałe aminokwasy w tych obu białkach
występują w identycznych proporcjach. A tak nie jest.

>> > Najlepszymi antyoksydantami są witaminy A i E. Obydwie występują tylko w
>> Obie witaminy (lub prowitaminy) występują w roślinach.
> W tłustych roślinach. :-)

Nie wiedziałem, że marczhewka jest tłusta. ;-)

Daruma

--
Tomasz "Daruma" Góral http://www.ihar.edu.pl/~tgoral http://www.vege.pl
mailto:d...@p...fm PGPkeyID 0x4068441B GG:2392306 ICQ:4389322
"If you can, help others. If you can't, at least don't hurt others."
-- the Dalai Lama

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


96. Data: 2002-01-17 07:37:38

Temat: Re: cieple posilki
Od: Daruma <d...@u...reply-to.invalid> szukaj wiadomości tego autora

W artykule <a22f04$aot$1@news.tpi.pl> Leszek Serdyński napisał(a):

> Jedynie usunięcie z diety nadmiaru węglowodanów może pomóc Twojej mamie.
> Węglowodany potrzebują dużo białka do spalenia (cyklu glikolizy) się. Chorzy
> na osteoporozę nawet mimo spożywania dużych ilości białka mogą mieć jego
> niedobory.

Ile gramów białka potrzeba do spalania 1 grama węglowodanów?
Jaki jest udział wagowy enzymów cyklu glikolizy w ogólnej ilości
enzymów w organizmie człowieka?


Daruma

--
Tomasz "Daruma" Góral http://www.ihar.edu.pl/~tgoral http://www.vege.pl
mailto:d...@p...fm PGPkeyID 0x4068441B GG:2392306 ICQ:4389322
"If you can, help others. If you can't, at least don't hurt others."
-- the Dalai Lama

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


97. Data: 2002-01-17 07:49:45

Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwonka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a25dug$c03$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:a25060$qod$1@news.tpi.pl...
> >
> > > i o jakim bialku tam mowa? tak z ciekawosci pytam
> > > iwon(k)a
> >
> > Mowa o kilkunastu enzymach pracujących w cyklu glikolizy.
> > Wszystko co pracuje, to się zużywa.
>
> no ale enzymow jest od groma a i cykli tez, to czemu akurat
> glikoliza?

Dlatego, że w tym milionie, czy dwóch milionach reakcji jakie zachodzą w
komórce przetwarzane są minimalne ilości substancji, jakieś mikro, czy
miligramy.
Procesy energetyczne to co innego. Tu są potężne ilości substratów. Dla
wytworzenia 2500 kcal trzeba przetworzyć ponad pół kilograma węglowodanów
lub ćwierć kilo tłuszczy.
Potrzebne są więc potężne ilości enzymów. Jest zasadnicza różnica, czy jest
to jeden kompleks enzymatyczny w beta oksydacji kwasów tłuszczowych, czy
kilkanaście enzymów i jeden kompleks w glikolizie.
Enzymy mają swój czas połowicznego rozpadu, więc ciągle się rozpadają i
tworzą na nowo. 15-20% powstałych w tym rozpadzie aminokwasów jest
degradowanych, a azot z nich wydalany w postaci mocznika. "BH" str. 344.
Im większa ilość przetwarzanych substratów, tym większy musi być poziom
enzymów, tym większa więc degradacja i strata.
Tak na marginesie, to całe przetwórstwo energetyczne kwasów tłuszczowych
zachodzi w mitochondriach, łącznie z beta oksydacją. Szlak glikolizy za to
przebiega w cytozolu komórki. Przy dużym poziomie enzymów tego szlaku
komórki są "napuchnięte", a włókienka mięśniowe z nich zbudowane gorszej
jakości. Może to tłumaczyć prawidłowości występujące w naszym narciarstwie.
Kiedy zawodnik karmiony przez mamusię, czy żonę góralkę żeberkami z kwaśnicy
zaczyna osiągać sukcesy, to trafia do kadry. Tam zajmuje się nim zespół
"specjalistów" od dietetyki i efekty są zaraz widoczne. Ciekawe, czy oprócz
Małysza jakiś polski zawodnik zakwalifikuje się do drugiej serii skoków
konkursu w Zakopanem?

Pozdrawiam
Leszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


98. Data: 2002-01-17 08:00:02

Temat: Re: cieple posilki
Od: "siwa" <s...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał

| Kiedy zawodnik karmiony przez mamusię, czy żonę góralkę żeberkami z
kwaśnicy
| zaczyna osiągać sukcesy, to trafia do kadry. Tam zajmuje się nim zespół
| "specjalistów" od dietetyki i efekty są zaraz widoczne. Ciekawe, czy
oprócz
| Małysza jakiś polski zawodnik zakwalifikuje się do drugiej serii skoków
| konkursu w Zakopanem?

Dieta Małysza to zdaje się bułka z bananem...
Trochę nie trafiony przykład. Reszta naszych skoczków jada kwasnicę i
żeberka...

siwa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


99. Data: 2002-01-17 09:02:17

Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "siwa" <s...@v...pl> napisał w wiadomości
news:3c468416$1@news.vogel.pl...
> Dieta Małysza to zdaje się bułka z bananem...

Ostatnio także czekolada "Goplana". :-)

Pewnie będzie się winić gorsze narty i smarowanie za niższe loty Małysza.
Jednak w zeszłym roku też miał mniejsze prędkości na rozbiegu, a skakał
dalej.

> Trochę nie trafiony przykład. Reszta naszych skoczków jada kwasnicę i
> żeberka...

Skąd wiesz? Nie podbierają czekolady Małyszowi?

Pozdrawiam
Leszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


100. Data: 2002-01-17 09:16:17

Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Daruma" <d...@u...reply-to.invalid> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.a4cvq0.290.daruma@l2p47a.ihar.edu.pl...
>
> Ile gramów białka potrzeba do spalania 1 grama węglowodanów?
> Jaki jest udział wagowy enzymów cyklu glikolizy w ogólnej ilości
> enzymów w organizmie człowieka?

Też chciałbym znać odpowiedź na te pytania. Niestety ilościowych oszacowań
nie znalazłem w żadnej biochemii.

Poszukuję teraz książki "Zarys bioenergetyki człowieka" Janusz Stanisław
Keller, oraz skryptu z UJ "Podstawy biochemicznej gospodarki lipidowej
człowieka".
Gdyby ktoś miał dostęp do tych książek, to proszę na priv.

Pytania Twoje zadam na grupie dyskusyjnej biologii.
Zobaczymy.

Pozdrawiam
Leszek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czerwona herbata?
Olimp HMB i L-karnityna
rodzaj diety nie ma znaczenia
prawdopodobnie sprawdzona dieta
[OT] Powitanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »