| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-27 16:11:47
Temat: co jest gzikCo to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
Co to jest hauzkejza podobno są to potrawy serowe.
Lekarz zalecił mi więcej nabiału. Cholesterol mam w normie.
Grubcio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-27 17:29:08
Temat: Re: co jest gzik
Grubcio wrotki :
>Co to jest gzik lub gzika.
--
Gzik jest to potrawa z bialego sera z dodatkiem soli , pieprzu ,szczypiorku
.
Mozna i jest to nawet wskazane robic wariacje na ten temat : np. dodac
czosnek , pietruszke zielona itd.
A gzik jako taki jada sie z pyrami ;-))) ( z ziemniakami ) ugotowanymi w
mundurkach.
Pozdrowionka
Dorota
Dorota & Adamcio___Poznan___
mail Dorota: a...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 15:07:12
Temat: Re: co jest gzikSerdeczne podziękowania Grubcio
Użytkownik "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:97gooh$5rg$1@news.tpi.pl...
>
> Grubcio wrotki :
> >Co to jest gzik lub gzika.
> --
> Gzik jest to potrawa z bialego sera z dodatkiem soli , pieprzu
,szczypiorku
> .
> Mozna i jest to nawet wskazane robic wariacje na ten temat : np. dodac
> czosnek , pietruszke zielona itd.
> A gzik jako taki jada sie z pyrami ;-))) ( z ziemniakami ) ugotowanymi w
> mundurkach.
>
> Pozdrowionka
> Dorota
>
>
> Dorota & Adamcio___Poznan___
> mail Dorota: a...@w...pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 18:53:56
Temat: Re: co jest gzik
> Co to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
Przepis na pyry z gzikiem:
-kostka sera białego
-pól szklanki mleka lub śmietany
-1 cebula
-sól do smaku
-0.5 kg małych ziemniaków
Ser rozmieszać ze śmietaną lub mlekiem, dodać pokrojona na drobno cebulę i
sól do smaku.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać.
Można te ziemniaki pokrojone dodać do sera lub ja "dojadać"
Do tej potrawy dobra jest zupa mleczna z ryżem-oczywiście w kubku.
--
Pozdrawiam
Ania
----------------------------------------------------
------------------------
a...@e...com.pl
ICQ 101671611 GG 559756
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 23:22:50
Temat: Re: co jest gzik
Piotr Modzel wrote:
>
> Co to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
> Co to jest hauzkejza podobno są to potrawy serowe.
> Lekarz zalecił mi więcej nabiału. Cholesterol mam w normie.
> Grubcio
Gzik to twarog z dodatkami, hauskase (niech mnie ktos poprawi, bo nie
pamietam prawidlowej nazwy) to zolty ser topiony zrobiony z twarogu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 17:39:10
Temat: Re: co jest gzik
Magdalena Bassett wrotki :
> Gzik to twarog z dodatkami...(ciach)
Do tego momentu sie zgadza ;-)
>hauskase to zolty ser topiony zrobiony z twarogu.
Tez sie zgadza, z tym , ze nie jest to gzik.
Pozdrowionka
Dorota
Dorota & Adamcio___Poznan
mail Dorota: a...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 17:46:39
Temat: Re: co jest gzik
Piotr Modzel napisał(a) w wiadomości: <97gjdd$d4v$1@news.tpi.pl>...
>
>Co to jest hauzkejza podobno s? to potrawy serowe.
>
Hauskejza po naszemu. Po polsku ser domowy.
Robi sie go samemu albo można kupic w pudeleczkach.
Robi sie go nastepujaco:
bialy ser (najlepiej robiony samemu) zostawiamy gdzies ( w słoiku czy innym
pojemniku) pozostawiajac dostep powietrza i czekamy kilka dni az zrobi sie
"sliski" (moze troche nierzyjemnie "pachnie") dodajemy troche jakiegos
tluszczu oraz kminku i przesmazamy za zrobi sie przezroczysty prawie. Tyle.
Przechowywac w lodowce.
8=:-)
Struś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 07:09:15
Temat: Odp: co jest gzikHauskejza po naszemu, to chyba na śląsku. Po polsku to po prostu "ser
zgliwiały" tak przynajmniej nazywaja go nasze babcie.
--
Uszanowanie Tadeusz
t...@w...pl
----------------------------------
\ / Podstawowym warunkiem poznania znajomego,
(';') jest zawarcie znajomości z osobnikiem nieznanym.
> Piotr Modzel napisał(a) w wiadomości: <97gjdd$d4v$1@news.tpi.pl>...
> Hauskejza po naszemu. Po polsku ser domowy.
> Robi sie go samemu albo można kupic w pudeleczkach.
> Robi sie go nastepujaco:
> bialy ser (najlepiej robiony samemu) zostawiamy gdzies ( w słoiku czy innym
> pojemniku) pozostawiajac dostep powietrza i czekamy kilka dni az zrobi sie
> "sliski" (moze troche nierzyjemnie "pachnie") dodajemy troche jakiegos
> tluszczu oraz kminku i przesmazamy za zrobi sie przezroczysty prawie. Tyle.
> Przechowywac w lodowce.
>
> 8=:-)
> Struś
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |