Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia creme brulee

Grupy

Szukaj w grupach

 

creme brulee

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-25 06:32:01

Temat: creme brulee
Od: kamila slawinska <k...@s...acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

po pierwsze, dzien dobry, bom nowa. ze tez ja wczesniejna te grupe nie
natrafilam!
po drugie, jak temat wiadomosci wskazuje, zamierzam porwac sie na
przygotowanie tego deseru. czy ktos z was ma moze wyprobowany przepis?
najbardziej oniesmiela mnie czesc o karmelizowaniu cukru na wierzchu.
czy piekarnik, ktory posiada poleczke wsuwana pod palenisko jest ok?
czy macie moze jakie sdoswiadczenia w tym wzgledzie?
no i najwazniejsze: jaka smietanka jest do tego najlepsza???

z gory dziekuje za wszelka porade,
pozdrowienia,

kamila
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-25 23:44:58

Temat: Re: creme brulee
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

kamila slawinska <k...@s...acedsl.com> a écrit dans le message :
p...@4...com...
> po pierwsze, dzien dobry, bom nowa. ze tez ja wczesniejna te grupe nie
> natrafilam!
> po drugie, jak temat wiadomosci wskazuje, zamierzam porwac sie na
> przygotowanie tego deseru. czy ktos z was ma moze wyprobowany przepis?
> najbardziej oniesmiela mnie czesc o karmelizowaniu cukru na wierzchu.
> czy piekarnik, ktory posiada poleczke wsuwana pod palenisko jest ok?
> czy macie moze jakie sdoswiadczenia w tym wzgledzie?
> no i najwazniejsze: jaka smietanka jest do tego najlepsza???
>

Czesc, jakos w szale imienin (przed chwila bylo Katarzyny, a Ty masz na imie
Kamila...) nie zauwazylam.

Nie chce Cie straszyc, ale nie jest tak latwo z crčme brűlée. Przypalic ja
specjalnym palnikiem, albo pod grilem, to male piwo, ale toto sie bardzo
latwo warzy, jezeli zrobisz za goraca bain-marie. Raczej na to trzeba uwazac
!
Aha, smietanka kremowka min. 30 %.

Ewcia

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 01:49:45

Temat: Re: creme brulee
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 26 Nov 2001 00:44:58 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:

>Nie chce Cie straszyc, ale nie jest tak latwo z crčme brűlée. Przypalic ja
>specjalnym palnikiem, albo pod grilem, to male piwo, ale toto sie bardzo
>latwo warzy, jezeli zrobisz za goraca bain-marie. Raczej na to trzeba uwazac
>!

ech, jak spadac, to z wysokiego konia! panu i wladcy w razie kleski
zawsze mozna zrobic sernik na zimno.
czy wode, w gtorej toto sie wazy, trzeba doprowadzic do wrzenia, czy
musi byc ciepla, ale nei wrzaca?
hmm. po twoim ostrzezeniu chyba nie wstawie foremek do piekarnika,
tylko bede podgrzewac w garnku, coby miec je caly czas na oku.

w przepisie, ktory mam, napisali: 1 cale jajko i 6 zoltek na 0,5 l
smietanki. nie za duzo?

>Aha, smietanka kremowka min. 30 %.

w moich delikatesach okolicznych wystepuje cos pod nazwa creme
fraiche - na ogol importowane, francuskie. czy to jest wlasnie to?

pozdrowienia,
kamila
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 07:21:59

Temat: Re: creme brulee
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>ech, jak spadac, to z wysokiego konia! panu i wladcy w razie kleski
>zawsze mozna zrobic sernik na zimno.
>czy wode, w gtorej toto sie wazy, trzeba doprowadzic do wrzenia, czy
>musi byc ciepla, ale nei wrzaca?

raczej goraca, wrzaca jak wlejesz dobain marie to itak nieco
ostygnie...ciepla to za malo wedlug mnie, piekarnik bedzie
podtrzymywal temperature, jaka uzna...


>hmm. po twoim ostrzezeniu chyba nie wstawie foremek do piekarnika,
>tylko bede podgrzewac w garnku, coby miec je caly czas na oku.

nie, nie, na oku to wyjdzie Ci budyn
>

>
>w moich delikatesach okolicznych wystepuje cos pod nazwa creme
>fraiche - na ogol importowane, francuskie. czy to jest wlasnie to?
>
to jest bardzo gesta kwasna smietana. wg mnie tylko kremowka sie
nada. a do wierzchu to Ci potrzebny palnik acetylenowy jakdo
spawania...no moze troche mniejszy bo zmiecie z\ powierzchni
ziemi danko,jak dla mnie to to za drogie (u nas kosztuje cos Ł
25)

nie-Ewa a Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 11:22:52

Temat: Re: creme brulee
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
e...@4...com...
>
> to jest bardzo gesta kwasna smietana. wg mnie tylko kremowka sie
> nada. a do wierzchu to Ci potrzebny palnik acetylenowy jakdo
> spawania...no moze troche mniejszy bo zmiecie z\ powierzchni
> ziemi danko,jak dla mnie to to za drogie (u nas kosztuje cos Ł
> 25)
>
> nie-Ewa a Krysia


Krysia ma racje

Ewa
(nie-Krysia)

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 04:11:24

Temat: Re: creme brulee (raport)
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 26 Nov 2001 07:21:59 +0000, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:

>raczej goraca, wrzaca jak wlejesz dobain marie to itak nieco
>ostygnie...ciepla to za malo wedlug mnie, piekarnik bedzie
>podtrzymywal temperature, jaka uzna...

eksperymentalnei wlozylam jedna porcje do piekarnika, a druga
podgrzewalam w garnku. piekarnikowa wypiekla sie duzo ladniej i byla
smaczniejsza. z 'gotowanej' wcale nie wyszedl budyn, ale mimo
wszystko metoda wypiekania w piekarniku daje chyba lepsze efekty.

>to jest bardzo gesta kwasna smietana. wg mnie tylko kremowka sie
>nada.

sprobowalam i MZ z kremowki to jest troche za ciezkie. nastepnym razem
sprobuje troche lzejszej smietanki, albo wymieszam kremowke 3:1 z
mlekiem.

> a do wierzchu to Ci potrzebny palnik acetylenowy jakdo
>spawania...no moze troche mniejszy bo zmiecie z\ powierzchni
>ziemi danko,jak dla mnie to to za drogie (u nas kosztuje cos Ł
>25)

wlozylam pod opiekarnik, na te poleczke, ktora maja niektore kuchenki.
wyszo wspaniale, chrupiace i pachnace karmelem. oan i wladca zjadl,
oblizal sie i zapytal o jeszcze...

pozdrawiam (okrutnie duman z siebie),
kamila


/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 07:18:20

Temat: Re: creme brulee (raport)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

O rety! Dopiero w polowie czytania sie zorientowalam, ze to cos
tam to moje...


>eksperymentalnei wlozylam jedna porcje do piekarnika, a druga
>podgrzewalam w garnku. piekarnikowa wypiekla sie duzo ladniej i byla
>smaczniejsza. z 'gotowanej' wcale nie wyszedl budyn, ale mimo
>wszystko metoda wypiekania w piekarniku daje chyba lepsze efekty.

w garnku to za bardzo sie nie da tak na zywca...raczej wyjdzie Ci
to, co wychodzijak sie bije jaja z cukrem na parze...z
mlekiem/smietana...dlugo...ale konsystencja bedzie zupelnie inna,
jak sama zauwazylas - to z piekarnika da sie ciac (=cionc),
konsystencja z garnka da sie lac

>
>sprobowalam i MZ z kremowki to jest troche za ciezkie. nastepnym razem
>sprobuje troche lzejszej smietanki, albo wymieszam kremowke 3:1 z
>mlekiem.

moja niewiedza w kwestii smietany wynuika z tego ze ja to zawsze
robie tylko z mlekiem...ze smietana dla nie za powazne, pardon,
za ciezkie

>
>wlozylam pod opiekarnik, na te poleczke, ktora maja niektore kuchenki.
>wyszo wspaniale, chrupiace i pachnace karmelem. oan i wladca zjadl,
>oblizal sie i zapytal o jeszcze...

u nas rezultat jest ten sam i jest kolejka do wylizywania
naczynia. Bardzo sie ciesze, ze spobowalas to zrobic...w sumie
malo zachodu i jak ten piekarnik nie za goracy t zawsze wyjdzie

>
>pozdrawiam (okrutnie duman z siebie),
>kamila
>
>
>Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 09:29:03

Temat: Re: creme brulee (raport)
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

To teraz daj przepis na calosc, jesli mozna prosic

Margola, u ktorej ciaza objawila sie m.in. zjedzeniem potrojnej porcji
creme brulee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 05:32:03

Temat: Re: creme brulee (raport)
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 10 Dec 2001 10:29:03 +0100, "Margolka Sularczyk"
<m...@p...bg.univ.gda.pl> wrote:

>To teraz daj przepis na calosc, jesli mozna prosic

oto:

1/2 litra smietanki
60 g cukru
1 jajko
4 zoltka
1/2 laseczki wanilii
60 g brazowego cukru

mleko zagotowac z wanilia. zoltka i jajko ubic z cukrem,n a potem
zalac goracym mlekiem, nie przestjac ubijac. male foremki do
zapiekania posmarowac cieniutko masdlem i wlac mase. foremki wstawic
do naczynia z woda (woda powinna siegac mniej wiecej do 2/3 ich
wysokosci). naczynie wstawic do goracego (150-1170 stopni) piekarnika
i wypiekac tak przez 20-40 minut 9sprawdzic patyczkiem tak jak ciasto,
czy wypieczone - jak wyjdzie czysty, mozna juz wyjac). wystudzic i
wstawic na 2 godziny do lodowki. potem posypac kazda porcje dokladnie
brazowym cukrem i wstawic na 3-4 minuty pod grill, zeby cukier
roztopil sie. potem pocczekac tylko, az sie ta skorupka schlodzi -
goracym karmelem mozna sie potwornie poparzyc! - po czym rozbic
cukrowa skorupke jak amelia z filmu jeuneta, i jesc, i napawac sie.

a krysiny przepis jaki jest? chetnie porownam.

pozdrowienia,
kamila


--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

o kradzieży tekstów!
i makowiec ukradł!! wstętny elf
Babę drożdżową też efl ukradł!!!
wkurzyłam się na elfa złodzieja!!!
Mikrofalówka jako zabijacz wątróbek... ;-)))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »