« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-11 07:35:00
Temat: cukinia - jak zrobić?hej
mam 2 cukinie w domu
dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i podsmażoną
na patelni
teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
no i najlepiej, aby nei straciła tego fantastycznego smaku
jak go opisać?
nasz język jest taki ubogi w przymiotniki kulinarne - ehhhhhhhhhh
ale może podrzucicie jakiś przepis?
pozdr.
PO
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-11 07:51:31
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bh7gvu$b8i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> hej
>
> mam 2 cukinie w domu
> dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i podsmażoną
> na patelni
> teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
> no i najlepiej, aby nei straciła tego fantastycznego smaku
> jak go opisać?
> nasz język jest taki ubogi w przymiotniki kulinarne - ehhhhhhhhhh
>
> ale może podrzucicie jakiś przepis?
Moja siostra uraczyla nas ostatnio surowka z cukinii. Mam nadzieje, ze sie
nie pogniewa, ze ten przepis tu zamieszcze ;).
Cukinie nalezy pokroic w drobna kostke (nie trzeba jej obierac ze skory).
Musi byc mloda i nieduza. Dodajemy rozgnieciony czosnek, przynajmniej ze 4
zabki, ale moze byc wiecej. Surowka ma byc mocno czosnkowa.
Do tego majonez + jogurt naturalny, sol i pieprz do smaku.
Surowka jest bardzo dobra i swietnie komponuje sie z panierowanymi
dzdzownicami ;).
Niewtajemniczonym objasniam, ze te dzdzownice to nic innego jak piers z
kurczaka pokrojona w paseczki i panierowana.
Po raz pierwszy jadlam cukinie na surowo, ale napewno nie ostatni.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 08:28:39
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?
> >
> > mam 2 cukinie w domu
> > dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i
podsmażoną
> > na patelni
> > teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
>
Ja czasami ide na "latwizne". Cukinie przekrawam wzdluz, wybieram pestki
lyzka, a w powstale dolki laduje mielone mieso z celubka i przyprawami.
Calosc polewam smietanka albo sosem pomidorowym i wsadzam (z braku
piekarnika) do mikrofalowki w naczyniu zaroodpornym. Mysle, ze cukinia
smaczna bylaby tez dyby ja posypac startym zoltym serem.
pozdrawiam
Nina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 08:51:46
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bh7gvu$b8i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam 2 cukinie w domu
> dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i podsmażoną
> na patelni
> teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
> no i najlepiej, aby nei straciła tego fantastycznego smaku
> jak go opisać?
> nasz język jest taki ubogi w przymiotniki kulinarne - ehhhhhhhhhh
>
> ale może podrzucicie jakiś przepis?
>
ciasto!!! jest niepowtarzalne w smaku, chociaz nie kazdemu pasuje. podac
przepis???
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 08:54:14
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?
> ciasto!!! jest niepowtarzalne w smaku, chociaz nie kazdemu pasuje. podac
> przepis???
No jasne
- ciasto warzywne
hmmmmm, maomazja
pozdr.
-
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 09:00:30
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?Martka wrote:
> Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bh7gvu$b8i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ciasto!!! jest niepowtarzalne w smaku, chociaz nie kazdemu pasuje.
> podac przepis???
>
Ponoc w ciescie bananowym Magdy B. banany mozna zastapic cukinia starta na
tarce, ale nie probowalam. Podaj ten przepis, zaciekawilas mnie.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 09:44:42
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bh7hi6$dnv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Moja siostra uraczyla nas ostatnio surowka z cukinii. Mam nadzieje, ze sie
> nie pogniewa, ze ten przepis tu zamieszcze ;).
> Cukinie nalezy pokroic w drobna kostke (nie trzeba jej obierac ze skory).
> Musi byc mloda i nieduza. Dodajemy rozgnieciony czosnek, przynajmniej ze 4
> zabki, ale moze byc wiecej. Surowka ma byc mocno czosnkowa.
> Do tego majonez + jogurt naturalny, sol i pieprz do smaku.
Zapomnialam o czyms bardzo waznym: koperek jest konieczny i troszke
(szczypta) cukru do smaku.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 13:07:19
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?
"wojus" <w...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bh7gvu$b8i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> hej
>
> mam 2 cukinie w domu
> dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i podsmażoną
> na patelni
> teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
> no i najlepiej, aby nei straciła tego fantastycznego smaku
> jak go opisać?
> nasz język jest taki ubogi w przymiotniki kulinarne - ehhhhhhhhhh
>
> ale może podrzucicie jakiś przepis?
>
> pozdr.
> PO
Dzisiaj mialam zupe kremowke z cukinii, bardzo proste a wszystkim smakowala.
A wiec dwa srednie ziemniaki i dwie tez srednie cukinie pokroic w kostke i
na kostce(kostkach) rosolowej w nieduzej ilosci wody ugotowac, na koniec
dodac troche swiezo startej galki muszkatulowej i na koniec zabielic
smietana. Podawac z groszkiem ptysiowym.O drugie nikt nie pytal, ale
pochwale sie, mialam knedle ze sliwkami
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 14:44:52
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?szybko, prosto bigosik z cukinii.
obiersza ze skóry, pozbywasz sie nasion. kroisz a kostkę i dusisz aż sie
troszke porozłazi. potem według uznania i w dowolnej ilości dodajjesz
osobno podsmażona kiełbaske z cebulka i przecier pomidorowy , no i
doprawiasz według uznania. zamiast kielbaski może byc kazde inne mięsko
oczywiście tyloko ugotowane lub smażone.
--
Kasia (Rzeszów)
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bh7gvu$b8i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> hej
>
> mam 2 cukinie w domu
> dotychczas jedliśmy ją tylko w mące ziemniaczanej obsmarowaną i podsmażoną
> na patelni
> teraz czas zrobić ją jakoś inaczej - ale jak?
> no i najlepiej, aby nei straciła tego fantastycznego smaku
> jak go opisać?
> nasz język jest taki ubogi w przymiotniki kulinarne - ehhhhhhhhhh
>
> ale może podrzucicie jakiś przepis?
>
> pozdr.
> PO
>
> --
> ----------------------------------------------------
-----------
> Paulina i Ola 18.06.2003
> http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 21:57:15
Temat: Re: cukinia - jak zrobić?> Dzisiaj mialam zupe kremowke z cukinii, bardzo proste a wszystkim
smakowala.
> A wiec dwa srednie ziemniaki i dwie tez srednie cukinie pokroic w kostke i
> na kostce(kostkach) rosolowej w nieduzej ilosci wody ugotowac, na koniec
> dodac troche swiezo startej galki muszkatulowej i na koniec zabielic
> smietana. Podawac z groszkiem ptysiowym.(cut)
...inna opcja na zupe krem z cukini....lekko obsmazyc na oliwie z oliwek,
dodac posiekane kawalki obranych , wydrazonych pomidorow, zgnieciony
czosnek, swieza bazylie i rozmaryn....mieszac podlewajac kuraczakowym
bulionem (lekkim rosolem na bazie kurczaka...ewentulanie kostki :( Gdy
miekkie zmiksowac dolewajac rozwaznie bulion...i smietane.
Swietne pod warunkiem ze dobrze doprawione.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |