Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czosnek marynowany

Grupy

Szukaj w grupach

 

czosnek marynowany

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-09 21:46:00

Temat: czosnek marynowany
Od: "Sabinka" <s...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)

--
Sabinka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-10 09:12:03

Temat: Re: czosnek marynowany
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Sabinka wrote:
>
> Czy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)

Kilka dni temu podawała przepis Jola L-L.
Nie sprawdzałem, więc nie wiem czy jest "taki dobry jak ze sklepu" :))

cytuję:
-----
gdzies tak w maju pytalam o to samo a potem znalazlam na stronach Kamisa
:

CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ

Przygotowanie:
Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac.
Następnie o
dcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac, osuszyc, wlozyc
razem
z czosnkiem do wyparzonego sloja. Zagotowac wino z octem, sola i cukrem.
Got
owac, mieszajac do rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do
wysok
osci 3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe. Gdy zalewa
ostyg
nie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.

Składniki:
300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru, 3
łyzki
czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru, 1/8l
oliwy z
oliwek

Mozna to znalezc pod :
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326

I jeszcze jeden przepis na czosnek ( Domowe przewory-dodatek
Przyjaciolki -
1999r)

CZOSNEK WYBORNY

10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego, bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu

Wino polaczyc z octem wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac
drobno posiekane listki estragonu.Obrac zabki czosnku i wrzucac
stopniowodo
wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia. Przelac czosnek
z
wywarem do sloika, odstawic na 12 godz..Na drugi dzien ponownie
doprowadzic
do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzic , odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w
sloiczkach , zalac marynata , na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac , odstawic w chlodne miejsce.

Jak ktos lubi do marynaty mozna dodac pikantne przyprawy, np. ostra
papryke lub male papryczki chili przekrojone na pol.
Ja dopiero bede testowac te przepisy.

Jola L-L

----
sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 18:35:31

Temat: Re: czosnek marynowany
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sabinka" <s...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9l07pf$5oc$1@news.tpi.pl...
> Czy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)
>
> --
> Sabinka
>
> Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 21:53:57

Temat: Re: czosnek marynowany
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> być może ogórek jest "pożywką" bez której bakterie po prostu by zdechły
jejq... ale to poetycko zabrzmialo:-))))))))))

Pozdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-18 18:06:04

Temat: Re: czosnek marynowany
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aleksander Kłosiewicz wrote:

> Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
> do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
> i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa

ciekawe czy bez ogorkow tylko z przyprawami i zalewa tez by wyszly kiszone?
czy ogorki sa niezbedne?

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-19 01:34:15

Temat: Re: czosnek marynowany
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



PatryCCCja wrote:
>
> Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> > Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
> > do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
> > i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa
>
> ciekawe czy bez ogorkow tylko z przyprawami i zalewa tez by wyszly kiszone?
> czy ogorki sa niezbedne?

mógłby być problem - powyżej pewnego stężenia czosnek działa zabójczo na
bakterie odpowiedzialne za fermentacje mlekową, więc trudno wyobrazić mi
to sobie technicznie,
być może ogórek jest "pożywką" bez której bakterie po prostu by zdechły

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Poszukuje osob do prowadzenia serwisu kulinarnego (praca)
Co zrobić z ogórkami?
kotleciki z watrobki
Piklopodobne
Pilke patisonowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »