« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-09 21:46:00
Temat: czosnek marynowanyCzy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)
--
Sabinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-10 09:12:03
Temat: Re: czosnek marynowany
Sabinka wrote:
>
> Czy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)
Kilka dni temu podawała przepis Jola L-L.
Nie sprawdzałem, więc nie wiem czy jest "taki dobry jak ze sklepu" :))
cytuję:
-----
gdzies tak w maju pytalam o to samo a potem znalazlam na stronach Kamisa
:
CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ
Przygotowanie:
Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac.
Następnie o
dcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac, osuszyc, wlozyc
razem
z czosnkiem do wyparzonego sloja. Zagotowac wino z octem, sola i cukrem.
Got
owac, mieszajac do rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do
wysok
osci 3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe. Gdy zalewa
ostyg
nie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.
Składniki:
300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru, 3
łyzki
czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru, 1/8l
oliwy z
oliwek
Mozna to znalezc pod :
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326
I jeszcze jeden przepis na czosnek ( Domowe przewory-dodatek
Przyjaciolki -
1999r)
CZOSNEK WYBORNY
10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego, bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu
Wino polaczyc z octem wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac
drobno posiekane listki estragonu.Obrac zabki czosnku i wrzucac
stopniowodo
wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia. Przelac czosnek
z
wywarem do sloika, odstawic na 12 godz..Na drugi dzien ponownie
doprowadzic
do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzic , odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w
sloiczkach , zalac marynata , na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac , odstawic w chlodne miejsce.
Jak ktos lubi do marynaty mozna dodac pikantne przyprawy, np. ostra
papryke lub male papryczki chili przekrojone na pol.
Ja dopiero bede testowac te przepisy.
Jola L-L
----
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 18:35:31
Temat: Re: czosnek marynowany
Użytkownik "Sabinka" <s...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9l07pf$5oc$1@news.tpi.pl...
> Czy wiecie jak robic? Zeby byl taki dobry jak ze sklepu :-)
>
> --
> Sabinka
>
> Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 21:53:57
Temat: Re: czosnek marynowanyUżytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> być może ogórek jest "pożywką" bez której bakterie po prostu by zdechły
jejq... ale to poetycko zabrzmialo:-))))))))))
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-18 18:06:04
Temat: Re: czosnek marynowanyAleksander Kłosiewicz wrote:
> Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
> do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
> i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa
ciekawe czy bez ogorkow tylko z przyprawami i zalewa tez by wyszly kiszone?
czy ogorki sa niezbedne?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-19 01:34:15
Temat: Re: czosnek marynowany
PatryCCCja wrote:
>
> Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> > Nie bardzo wiem jak zrobić taki czosnek robiłem natomiast kiszony:
> > do słoika wrzucałem dwa ogórki do wierzchu obrane ząbki czosnku
> > i przyprawy jak do ogórców kiszonych, zalać i zawekować pychaaa
>
> ciekawe czy bez ogorkow tylko z przyprawami i zalewa tez by wyszly kiszone?
> czy ogorki sa niezbedne?
mógłby być problem - powyżej pewnego stężenia czosnek działa zabójczo na
bakterie odpowiedzialne za fermentacje mlekową, więc trudno wyobrazić mi
to sobie technicznie,
być może ogórek jest "pożywką" bez której bakterie po prostu by zdechły
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |