| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-10 08:23:00
Temat: polskie danie dla Wlochow?Niedawno na it.hobby.cucina Wlosi uczyli mnie jak robic sos do spaghetti.
Ale zazadali teraz w zamian jakiegos polskiego przepisu. Co z polskiej
kuchni zasmakuje Wlochom?
--
Dzieki za pomoc, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-10 09:14:37
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?a moze kluski slaskie z sosem grzybowym np. z kurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 09:15:47
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?a moze "lekki" /nie za bardzo tlusty/ bigos z mlodej kapusty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 12:47:55
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?kluski slaskie, do tego jakas pyszna pieczen i kapusta kiszona
(duszona, -smazona z grzybami lub grochem):-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 13:49:03
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?>From: kw k...@a...wbc.lublin.pl
>a moze "lekki" /nie za bardzo tlusty/ bigos z mlodej kapusty
Bigosu obcokrajowcom zdecydowanie *nie polecam* (wzdecia - uraczylam tym kiedys
moich znajomych) tym bardziej, ze wloskie jedzenie jest raczej zapychajace, ale
latwostrawne. Moze wiec lepiej pomoc w robieniu klusek slaskich, krupniku,
golabkow, plackow ziemniaczanych, nawet naszych mielonych z ziemniakami.
pozdrawiam
Katarzyna
Ps. Golabki sa hitem wsrod moich znajomych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 20:54:52
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?> Ps. Golabki sa hitem wsrod moich znajomych.
U moich przyjaciol w Hiszpanii nie bardzo... ale za to wszelkie rekordy biła
"sopa de remolacha roja" czyli barszcz czerwony + krokiety z pieczarkami
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 21:13:48
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?Oj to stoi przed Toba trudne zadanie. Wlosi uwazaja sie za najlepszych.
Moze kluski slaskie, papryka nadziewana albo golabki, ale to na chlodniejsze
dni. Jakas rybe, ziemniaczki z koperkiem(do ugotowanych ziemniakow dodac mala
drobno pokrojona cebulke, koperek, lyzke masla i lyzke smietany i rozgniesc i
wymieszac tak aby byly bez grudek) a do tego ta wspaniala surowke z kapusty,
jablek i marchewki(ta co zawsze podaja nad morzem).
Salutoni
Terry
> Niedawno na it.hobby.cucina Wlosi uczyli mnie jak robic sos do spaghetti.
> Ale zazadali teraz w zamian jakiegos polskiego przepisu. Co z polskiej
> kuchni zasmakuje Wlochom?
>
> --
> Dzieki za pomoc, Sabina
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-12 20:28:12
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?
Użytkownik <e...@f...ch> napisał w wiadomości
news:57e2.00000001.3b744e8b@newsgate.onet.pl...
> Oj to stoi przed Toba trudne zadanie. Wlosi uwazaja sie za najlepszych.
> Moze kluski slaskie, papryka nadziewana albo golabki, ale to na
chlodniejsze
> dni. Jakas rybe, ziemniaczki z koperkiem(do ugotowanych ziemniakow dodac
mala
> drobno pokrojona cebulke, koperek, lyzke masla i lyzke smietany i
rozgniesc i
> wymieszac tak aby byly bez grudek) a do tego ta wspaniala surowke z
kapusty, > jablek i marchewki(ta co zawsze podaja nad morzem).
> Salutoni
> Terry
Si...
Twoja propozycja mi sie najbardziej spodobala (choc i inne ciekawe).
Moze najpierw kluski.
Znalazlam na tej grupie taki przepis:
"Oryginalny śląski przepis - ugotuj ziemniaki, obierz ze skóry i przeciśnij
przez praskę. włóż do miski przyklep i wytnij 1/4 ziemniaków a w to miejsce
wsyp mąkę ziemniaczaną. wszystko razem zagnieć i wyrabiaj małe kuleczki
wielkości orzecha włoskiego potem na posolony wrzątek i po sprawie."
Moze troche to dziwne, ze bede polecac komus cos, czego sama jeszcze nie
jadlam i nie robilam, ale jak kluchy to pewnie Wlochom sie wpasuja.
W tym przepisie brakuje mi dlugosci gotowania. I co to za praska - czy mozna
normalnie je uszturac?
I z czym podawac? U gory wspomniano sos grzybowy. Czy moge powiedziec ze
moze byc ten, ktory podaja do makaronu? Albo cos innego?
--
Saluti da Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 00:11:35
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?Co do sosow to ja jestem zdania, ze do klusek pasuje kazdy albo prawie. Ale nie
polecaj Wlochom sosow zageszczanych maka albo na zasmazce. Przepis, ktory
podajesz jest podobny do klusek slaskich. Czas? Od momentu kiedy wyplyna na
wierzch pogotowac z 5-7 min.
Praska we Wloszech jest znana jako "passaverdura" maja tego kilka gatunkow.
Terry
> Si...
> Twoja propozycja mi sie najbardziej spodobala (choc i inne ciekawe).
> Moze najpierw kluski.
> Znalazlam na tej grupie taki przepis:
> "Oryginalny śląski przepis - ugotuj ziemniaki, obierz ze skóry i przeciśnij
> przez praskę. włóż do miski przyklep i wytnij 1/4 ziemniaków a w to miejsce
> wsyp mąkę ziemniaczaną. wszystko razem zagnieć i wyrabiaj małe kuleczki
> wielkości orzecha włoskiego potem na posolony wrzątek i po sprawie."
> Moze troche to dziwne, ze bede polecac komus cos, czego sama jeszcze nie
> jadlam i nie robilam, ale jak kluchy to pewnie Wlochom sie wpasuja.
> W tym przepisie brakuje mi dlugosci gotowania. I co to za praska - czy mozna
> normalnie je uszturac?
> I z czym podawac? U gory wspomniano sos grzybowy. Czy moge powiedziec ze
> moze byc ten, ktory podaja do makaronu? Albo cos innego?
>
> --
> Saluti da Sabina
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:35:48
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?
Użytkownik "Sabinka" <s...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9l07pg$5oc$2@news.tpi.pl...
> Niedawno na it.hobby.cucina Wlosi uczyli mnie jak robic sos do spaghetti.
> Ale zazadali teraz w zamian jakiegos polskiego przepisu. Co z polskiej
> kuchni zasmakuje Wlochom?
>
> --
> Dzieki za pomoc, Sabina
>
>
Proponuje krokieciki z serem zoltym i pieczarkami:starte na tarce pieczarki
poddusic na malym ogniu z dodatkiem przypraw (wegeta, pieprz, papryka
slodka). Odsaczyc soki puszczone przez pieczarki. Zolty ser zetrzec na tarce
o tej samej wielkosci oczek i dodac do wystygnietych pieczarek (musza byc
ostudzone, bo w polaczeniu z serem zrobi sie kluska). Taki oto farsz
wkladamy w usmazone wczesniej nalesniki i obtaczamy podwojnie w panierce z
jajka i bulki tartej. Do filizanek podajemy czerwony barszczyk.
Taki farsz wykorzystuje rowniez do pasztecikow i do bulek przekrojonych na
pol (srodki bulki wyjmuje lyzeczka i wkrajam do reszty farszu) nastepnie
zapelniam nim wydrazone buleczki i umieszczam w piekarniku na ok. 15-20
min. Sa doskonale na kolacje lub wieczorne posiedzenia ze znajomymi np. na
seans filmowy.
Anka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |