Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Sabinka" <s...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: polskie danie dla Wlochow?
Date: Sun, 12 Aug 2001 22:28:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <9l6sbg$e7e$2@news.tpi.pl>
References: <9l07pg$5oc$2@news.tpi.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ppp137-1.dostep.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997651632 14574 217.96.75.137 (12 Aug 2001 21:27:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Aug 2001 21:27:12 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62250
Ukryj nagłówki
Użytkownik <e...@f...ch> napisał w wiadomości
news:57e2.00000001.3b744e8b@newsgate.onet.pl...
> Oj to stoi przed Toba trudne zadanie. Wlosi uwazaja sie za najlepszych.
> Moze kluski slaskie, papryka nadziewana albo golabki, ale to na
chlodniejsze
> dni. Jakas rybe, ziemniaczki z koperkiem(do ugotowanych ziemniakow dodac
mala
> drobno pokrojona cebulke, koperek, lyzke masla i lyzke smietany i
rozgniesc i
> wymieszac tak aby byly bez grudek) a do tego ta wspaniala surowke z
kapusty, > jablek i marchewki(ta co zawsze podaja nad morzem).
> Salutoni
> Terry
Si...
Twoja propozycja mi sie najbardziej spodobala (choc i inne ciekawe).
Moze najpierw kluski.
Znalazlam na tej grupie taki przepis:
"Oryginalny śląski przepis - ugotuj ziemniaki, obierz ze skóry i przeciśnij
przez praskę. włóż do miski przyklep i wytnij 1/4 ziemniaków a w to miejsce
wsyp mąkę ziemniaczaną. wszystko razem zagnieć i wyrabiaj małe kuleczki
wielkości orzecha włoskiego potem na posolony wrzątek i po sprawie."
Moze troche to dziwne, ze bede polecac komus cos, czego sama jeszcze nie
jadlam i nie robilam, ale jak kluchy to pewnie Wlochom sie wpasuja.
W tym przepisie brakuje mi dlugosci gotowania. I co to za praska - czy mozna
normalnie je uszturac?
I z czym podawac? U gory wspomniano sos grzybowy. Czy moge powiedziec ze
moze byc ten, ktory podaja do makaronu? Albo cos innego?
--
Saluti da Sabina
|