Data: 2001-08-13 11:35:48
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?
Od: "Ana" <a...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sabinka" <s...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9l07pg$5oc$2@news.tpi.pl...
> Niedawno na it.hobby.cucina Wlosi uczyli mnie jak robic sos do spaghetti.
> Ale zazadali teraz w zamian jakiegos polskiego przepisu. Co z polskiej
> kuchni zasmakuje Wlochom?
>
> --
> Dzieki za pomoc, Sabina
>
>
Proponuje krokieciki z serem zoltym i pieczarkami:starte na tarce pieczarki
poddusic na malym ogniu z dodatkiem przypraw (wegeta, pieprz, papryka
slodka). Odsaczyc soki puszczone przez pieczarki. Zolty ser zetrzec na tarce
o tej samej wielkosci oczek i dodac do wystygnietych pieczarek (musza byc
ostudzone, bo w polaczeniu z serem zrobi sie kluska). Taki oto farsz
wkladamy w usmazone wczesniej nalesniki i obtaczamy podwojnie w panierce z
jajka i bulki tartej. Do filizanek podajemy czerwony barszczyk.
Taki farsz wykorzystuje rowniez do pasztecikow i do bulek przekrojonych na
pol (srodki bulki wyjmuje lyzeczka i wkrajam do reszty farszu) nastepnie
zapelniam nim wydrazone buleczki i umieszczam w piekarniku na ok. 15-20
min. Sa doskonale na kolacje lub wieczorne posiedzenia ze znajomymi np. na
seans filmowy.
Anka.
|