Data: 2001-08-13 00:11:35
Temat: Re: polskie danie dla Wlochow?
Od: <e...@f...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co do sosow to ja jestem zdania, ze do klusek pasuje kazdy albo prawie. Ale nie
polecaj Wlochom sosow zageszczanych maka albo na zasmazce. Przepis, ktory
podajesz jest podobny do klusek slaskich. Czas? Od momentu kiedy wyplyna na
wierzch pogotowac z 5-7 min.
Praska we Wloszech jest znana jako "passaverdura" maja tego kilka gatunkow.
Terry
> Si...
> Twoja propozycja mi sie najbardziej spodobala (choc i inne ciekawe).
> Moze najpierw kluski.
> Znalazlam na tej grupie taki przepis:
> "Oryginalny śląski przepis - ugotuj ziemniaki, obierz ze skóry i przeciśnij
> przez praskę. włóż do miski przyklep i wytnij 1/4 ziemniaków a w to miejsce
> wsyp mąkę ziemniaczaną. wszystko razem zagnieć i wyrabiaj małe kuleczki
> wielkości orzecha włoskiego potem na posolony wrzątek i po sprawie."
> Moze troche to dziwne, ze bede polecac komus cos, czego sama jeszcze nie
> jadlam i nie robilam, ale jak kluchy to pewnie Wlochom sie wpasuja.
> W tym przepisie brakuje mi dlugosci gotowania. I co to za praska - czy mozna
> normalnie je uszturac?
> I z czym podawac? U gory wspomniano sos grzybowy. Czy moge powiedziec ze
> moze byc ten, ktory podaja do makaronu? Albo cos innego?
>
> --
> Saluti da Sabina
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|