Data: 2003-01-27 19:47:31
Temat: Re: czy kazde ciemne pieczywo jest ciemne?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Moje pierwsze pytania: czy te rodzaje pieczywa sa z bialej maki, z
domieszka
> bialej maki czy wogole bez bialej maki?
>
Hejeczka;-)
Niestety z większością chlebów jest tak, że są razowe czy żytnie, a jest tam
biała mąka, cukier, miód, karmel i inne cuda. Trzeba czytać etykietki, albo
zwiedzić kilka piekarni i zapytać się z czego jest dokładnie chleb żytni, ja
z reguły mówię, że mam alergię i muszę znać dokładny skład i jakoś nie
wydaje mi się żeby mnie oszukali. Prawdziwy chleb żytni powinien być ciężki,
mieć brązowy kolor (ale nie taki żywy brąz, bo wtedy mur beton jakieś
barwniki tam są, bardzo ciemny też nie powinien być, bo wtedy można
domniemywać, że nafaszerowany jest karmelem). No i powinien mieć prawdziwy
chlebowy smak, a to łatwe nie jest. Przetestowałam chyba z 10 piekarni w
Krakowie, aż w końcu znalazłam to co potrzeba;-)
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań chlebowych,
Kaliope
|