| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-25 11:12:17
Temat: czym nadziac canelloni?witam
jak zrobic nadzienie do canneloni w oparciu o szpinak, chociaz inne pomysly
rowniez mile widziane
P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-25 11:51:56
Temat: Re: czym nadziac canelloni?
Użytkownik "Pedro" <p...@g...pl> napisał...
> jak zrobic nadzienie do canneloni w oparciu o szpinak
po prostu: szpinak dusisz na masle, solisz (sporo) + pieprzysz, pod koniec
dodajesz
spora ilosc czosnku, troche mleka, czekasz az zgestnieje, zoltko, mieszasz i
wylaczasz.
jako opcja: dodajesz w proporcjach 1/3 1/4 ze szpinakiem ser plesniowy typu
blue
(rokpol moze byc).
nabijasz canelloni, ukladasz w naczyniu, polewasz sosem beszamelowym
posypujesz
serem zoltym (parmezan najlepszy ofkorz), zapiekasz.
opcja: sos pomidorowy na szybko:
przecier, woda, pomidory pare sztuk (drobno pokrojone), bazylia swieza, ocet
winny,
cukier, sol, pieprz. montujesz ze skladnikow dosc rzadki sos - polewasz
makaron, zapiekasz.
wersja z sosem pomidorowym daje ciekawe zestawienie - szpinak + pomidory
warto sprobowac.
z moich doswiadczen wynika ze ubarwianie szpinaku dodatkami w stylu
kurzęciny,
cebulki duszonej, duzych ilosci ziol itp, sprawia tylko tyle ze szpinak robi
sie mniej szpinakowy,
wiec odradzam.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 12:26:36
Temat: Re: czym nadziac canelloni?Pedro <p...@g...pl> napisał/a:
> witam
> jak zrobic nadzienie do canneloni w oparciu o szpinak,
Przepis pochodzi ze strony: www.szpinak.prv.pl
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM
Przede wszystkim kup sobie makaron cannelloni...
1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Pokrój w kostkę 10 dkg boczku i usmaż bez tłuszczu. Dodaj 2 posiekane
szalotki. Podduś. Dołóż 60 dkg posiekanego szpinaku i duś do miękości.
Wymieszaj 10 dkg gęstej śmietany z 5 łyżeczkami pestek słonecznika.
Przypraw, połącz ze składnikami na patelni...
2. FASZEROWANIE CANNELLONI:
Uzbroiwszy się w cierpliwość nałóż ostygnięty farsz do rurek
cannelloni...
3. PRZYRZĄDZANIE SOSU:
Stop 4 dkg masła, dodaj 4 dkg mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź
250 ml mleka i taką samą ilość śmietany. Dodaj 1 kostkę rosołową,
zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlewawj powoli gorący sos. Dosyp
5 dkg startego parmezanu....
4. ZAPIEKANIE:
Faszerowany makaron ułóż w formie żaroodpornej. Zalej przygotowanym
sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekaj 40min...
--
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 17:01:07
Temat: Re: czym nadziac canelloni?
> witam
> jak zrobic nadzienie do canneloni w oparciu o szpinak, chociaz inne
pomysly
> rowniez mile widziane
A ostatni zrobilem poprostu z serkiem bialym
Poddusilem szpinak troszke poprawilem, zmiksowalem z serkiem
bialym+mleko+oliwa (co by za suchy nie wyszedl), dodalem czosneczek.
Nafaszerowalem tym c. (najlepiej mi wyszlo tym co sie kremy na tort uklada),
ulozylem w formie, beszamelik i do pieca.
pzdr
gm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |