| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-24 08:14:37
Temat: Mięso inaczejCzy znacie jakieś pochłaniające niewiele czasu przepisy, które
dotyczyłyby schabu i filetów z kurczaka - chodzi o to, że już mam dość
zwykłych kotletów, de volai'ów, piersi z kurczaka w kombinacjach
przeróżnych sosów.
Ana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-25 07:21:21
Temat: Re: Mięso inaczej
Czy znacie jakieś pochłaniające niewiele czasu przepisy, które
dotyczyłyby schabu i filetów z kurczaka
Ana
Może podam Ci przepis który był wytworem przypadku. Miał być grill i jak
zwykle piersi pikantne ze strony WKN. Deszcz niestety wszystko zniweczył, a
ja zostałam z 1kg piersi z kurczaka. Pokroiłam te piersi w kostkę taką mała
1cm na 1 cm tak mniej więcej, przygotowałam marynatę taką jak poniżej tylko
bez kolendry i tymianku, zamiast octu dodałam sok z cytryny. Tak
przygotowane mięso leżało w lodówce całą noc. Na drugi dzień dodałam do tego
2 jaja i 3 łychy mąki ziemniaczanej, tyle aby nie było to za gęste i
smażyłam jak placki ziemniaczane na patelni na tłuszczu. Naprawdę smaczne.
A to przepis który wykorzystałam
6 pojedynczych piersi
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
czubata łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka ostrej papryki
płaska łyżeczka cukru
kolendra
szczypta tymianku
cebulka
sól
oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę.
Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
zgnieciony ząbek czosnku. Uważać z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny
aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi
włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej
strony.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-25 10:43:11
Temat: Re: Mięso inaczej> Może podam Ci przepis który był wytworem przypadku. Miał być grill i jak
> zwykle piersi pikantne ze strony WKN. Deszcz niestety wszystko zniweczył,
a
> ja zostałam z 1kg piersi z kurczaka. Pokroiłam te piersi w kostkę taką
mała
> 1cm na 1 cm tak mniej więcej, przygotowałam marynatę taką jak poniżej
tylko
> bez kolendry i tymianku, zamiast octu dodałam sok z cytryny. Tak
> przygotowane mięso leżało w lodówce całą noc. Na drugi dzień dodałam do
tego
> 2 jaja i 3 łychy mąki ziemniaczanej, tyle aby nie było to za gęste i
> smażyłam jak placki ziemniaczane na patelni na tłuszczu. Naprawdę smaczne.
>
> A to przepis który wykorzystałam
> 6 pojedynczych piersi
> 6 łyżek oleju
> 2 łyżki octu winnego
> 2 łyżki sosu sojowego
> 2 łyżki keczupu
> czubata łyżeczka musztardy
> płaska łyżeczka ostrej papryki
> płaska łyżeczka cukru
> kolendra
> szczypta tymianku
> cebulka
> sól
>
> oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić
marynatę.
> Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
> zgnieciony ząbek czosnku. Uważać z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny
> aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte
piersi
> włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
> Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z
każdej
> strony.
A można tez troszkę inaczej:
piersi ugotować z solą, pokroić w kostkę. Przygotować ciasto naleśnikowe. Do
ciasta wrzucić pokrojone piersi, zetrzeć na jarzynówce żółty ser i dodać
uduszone z cebulką pieczarki, doprawić ziołami, solą. Wykładać łyżką na
patelnię i smażyć na obie strony jak kotlety.
PYSZNE!!!!
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 05:47:57
Temat: Re: Mięso inaczej
Użytkownik "KasiaO" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bkugs3$9fc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> piersi ugotować z solą, pokroić w kostkę. Przygotować ciasto naleśnikowe.
Do
> ciasta wrzucić pokrojone piersi, zetrzeć na jarzynówce żółty ser i dodać
> uduszone z cebulką pieczarki, doprawić ziołami, solą. Wykładać łyżką na
> patelnię i smażyć na obie strony jak kotlety.
Czy są dobre tylko po usmażeniu, czy również później po podgrzaniu lub na
zimno?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam z zimnego Lublina - Gośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 08:12:47
Temat: Re: Mięso inaczej> Czy są dobre tylko po usmażeniu, czy również później po podgrzaniu lub na
> zimno?
> Z góry dzięki za odpowiedź.
> Pozdrawiam z zimnego Lublina - Gośka
>
hmmm... przyznam, że nidy nie próbowałam ich odgrzewać ani jeść na zimno,
ale nie wydaje mi się by traciły coś ze smaku przy próbie reanimacji ;)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |