Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso inaczej
Date: Thu, 25 Sep 2003 09:21:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <bku522$8ij$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <2...@h...teletronic.com.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064474499 8787 213.25.176.130 (25 Sep 2003 07:21:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Sep 2003 07:21:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174380
Ukryj nagłówki
Czy znacie jakieś pochłaniające niewiele czasu przepisy, które
dotyczyłyby schabu i filetów z kurczaka
Ana
Może podam Ci przepis który był wytworem przypadku. Miał być grill i jak
zwykle piersi pikantne ze strony WKN. Deszcz niestety wszystko zniweczył, a
ja zostałam z 1kg piersi z kurczaka. Pokroiłam te piersi w kostkę taką mała
1cm na 1 cm tak mniej więcej, przygotowałam marynatę taką jak poniżej tylko
bez kolendry i tymianku, zamiast octu dodałam sok z cytryny. Tak
przygotowane mięso leżało w lodówce całą noc. Na drugi dzień dodałam do tego
2 jaja i 3 łychy mąki ziemniaczanej, tyle aby nie było to za gęste i
smażyłam jak placki ziemniaczane na patelni na tłuszczu. Naprawdę smaczne.
A to przepis który wykorzystałam
6 pojedynczych piersi
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
czubata łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka ostrej papryki
płaska łyżeczka cukru
kolendra
szczypta tymianku
cebulka
sól
oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę.
Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
zgnieciony ząbek czosnku. Uważać z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny
aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi
włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej
strony.
Anet
|